Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Дъга на хорда

Дъга на хорда

Мнениеот scolo1 » 21 Яну 2020, 13:47

Моля за помощ, дадена е окръжност с радиус 800мм и хорда в окръжността, чиято дължина е 1500мм.Да се намери дъгата принадлежаща на хордата.
scolo1
Нов

Рейтинг: 0

Re: Дъга на хорда

Мнениеот S.B. » 21 Яну 2020, 16:36

Без заглавие (11).png
Без заглавие (11).png (208.65 KiB) Прегледано 7134 пъти
scolo1 написа:Моля за помощ, дадена е окръжност с радиус 800мм и хорда в окръжността, чиято дължина е 1500мм.Да се намери дъгата принадлежаща на хордата.

[tex]800 mm = 8dm , 1500mm = 15 dm[/tex]

Формула за дължина на дъга от окръжност: $C_{\alpha ^\circ} = \frac{2\pi R \alpha^\circ}{360^\circ}$ - в градуси , $C_{\alpha '} = \frac{2\pi R\alpha'}{360.60}$ - в минути

От $\triangle OMB \rightarrow sin\frac{\varphi}{2} = \frac{MB}{OB} = \frac{7,5}{8} = \frac{15}{16} = 0,9375$
$sin\frac{\varphi}{2} = 0,9375 \Rightarrow \frac{\varphi}{2} \approx 69^\circ 40'$
Превръщаш в минути и получаваш $4180'$ ,заместваш във формулата за минути и получаваш дължината на дъгата $BN = \frac{1}{2}.д.AB$
Умножаваш по $2$ и получаваш дължината на дъгата $AB$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5312

Мнениеот KOPMOPAH » 22 Яну 2020, 02:10

Решението, както обикновено, е добро! :D

Ще изкажа нЕкои съображения, защото задачата ми изглежда леко недоформулирана.

Изречението Да се намери дъгата принадлежаща на хордата. може да означава две неща:

$1.$ Да се намери МЯРКАТА на дъгата, принадлежаща на хордата;
$2.$ Да се намери ДЪЛЖИНАТА на дъгата, принадлежаща на хордата.

Ако се търси мярката, бих намерил централния ъгъл (всъщност косинуса му) по косинусова теорема. Ако се търси дължина - първо пак бих намерил централния ъгъл и после по формулите, цитирани от S.B. - дължината на дъгата.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот S.B. » 22 Яну 2020, 06:53

KOPMOPAH написа:Решението, както обикновено, е добро! :D

Ще изкажа нЕкои съображения, защото задачата ми изглежда леко недоформулирана.

Изречението Да се намери дъгата принадлежаща на хордата. може да означава две неща:

$1.$ Да се намери МЯРКАТА на дъгата, принадлежаща на хордата;
$2.$ Да се намери ДЪЛЖИНАТА на дъгата, принадлежаща на хордата.

Ако се търси мярката, бих намерил централния ъгъл (всъщност косинуса му) по косинусова теорема. Ако се търси дължина - първо пак бих намерил централния ъгъл и после по формулите, цитирани от S.B. - дължината на дъгата.

Съгласна съм с колегата.Задачата може да се тълкува по 2 начина.Но ако се търси МЯРКАТА на дъгата $AB$ то аз съм я намерила - тя е :[tex]2.м.д. BM = 2.(69^\circ 40' )= 139^\circ20'[/tex],а ако се търси ДЪЛЖИНАТА на дъгата - посочила съм формулите и съм дала указание как да се използват
Скрит текст: покажи
Не съм използвала косинусова теорема умишлено,за да избегна някои сметки :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5312

Назад към Окръжности