KOPMOPAH написа:
Две окръжности $k_1(O_1,R_1)$ и $k_2(O_2,R_2)$ се пресичат в точките $A$ и $B$. През $O_1$, $A$ и $O_2$ е прекарана окръжност, която пресича $k_1$ в т.$E$, $k_2$ в т.$D$ и правата $AB$ в т.$C$.
Да се докаже, че $$CB=CD=CE$$

Гост написа:Отсечките [tex]O_2A[/tex] са [tex]O_2D[/tex] равни като радиуси в окръжност [tex]k_2[/tex]. На равни хорди в окръжност [tex]k[/tex] отговарят равни дъги. Следователно [tex]\angle{ACO_2}=\angle{DCO_2}[/tex]. Следователно [tex]CO_2[/tex] се явява ъглополовяща на [tex]\angle{ACD}[/tex]. [tex]CB[/tex] и [tex]CD[/tex] са симетрични относно [tex]CO_2[/tex]. От това следва, че те са равни. Аналогично се доказва, че [tex]CB=CE[/tex].
[tex]k[/tex] е окръжността, описана около [tex]O_1O_2A[/tex].
Задачата е давана в тема за 9-ти клас на Всерусийска математическа олимпиада през 1994-1995 г. Написаното от мен е близко до официалното решение. Вероятно има още начини да се реши поставената задача.
Kristiyan K написа:Здравейте!
Може ли да Ви попитам как доказваме, че точките $B$ и $D$ са симетрични относно правата $CO_1$? Не разбирам как това следва от $CO_1-$ ъглополовяща на $\angle ACD$.
Kristiyan K написа:Здравейте!
Може ли да Ви попитам как доказваме, че точките $B$ и $D$ са симетрични относно правата $CO_1$? Не разбирам как това следва от $CO_1-$ ъглополовяща на $\angle ACD$.
S.B. написа:Kristiyan K написа:Здравейте!
Тъй като ГОСТ не Ви отговори,ще Ви отговоря аз.
1) [tex]CO_{1 }[/tex] не е ъглополовяща на $\angle ACD$ ,а на $\angle ACE$ . Ъглополовящата на ъгъл $ACD $ е $CO_{2 }$
2) Ъглополовящата на всеки ъгъл се явява и ос на симетрия,при която едното рамо на ъгъла се изобразява в другото рамо - т.е. ВСЯКА точка от едното рамо е първообраз на ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА точка от другото рамо,като двете точки се наричат СЪОТВЕТНИ.В случая раменете $CB$ и $CD$ са симетрични отностно ъглополовящата $CO_{2 }$ но няма никаква гаранция че точките $B$ и $D$ са СЪОТВЕТНИ при тази симетрия.Би могло да се докаже по някакъв начин,че двете точки са СЪОТВЕТНИ ,но аз използвах нещо друго ,за да докажа,че $CD = CB$.В основата на моето доказателство е залегнало НДУ една точка да принадлежи на ъглополовящата на даден ъгъл,което се изучава в 7 клас.Въобще задачата се решава само със знания от 7 и 8 клас.
Kristiyan K написа:
Благодаря ви за отговора! Разменил съм точките $D$ и $E$ на чертежа си. Намерих авторското решение на задачата, но е на руски и наистина не го разбирам напълно. Използва идеята на ГОСТ. Може би симетричните рамене на ъглите пресичат една и съща фигура в същата равнина, от което да следва, че пресечните точки са образ и първообраз.Скрит текст: покажи
Kristiyan K написа:Благодаря ви за отговора! Разменил съм точките $D$ и $E$ на чертежа си. Намерих авторското решение на задачата, но е на руски и наистина не го разбирам напълно. Използва идеята на ГОСТ. Може би симетричните рамене на ъглите пресичат една и съща фигура в същата равнина, от което да следва, че пресечните точки са образ и първообраз.Скрит текст: покажи

Отсечките $AO_1$ и $O_1D$ са равни като радиуси на окръжността $S_1$. Затова са равни и съответстващите на хордите $AO_1$ и $O_1D$ дъги $AO_1$ и $O_1D$ от окръжността, минаваща през точките $O_1, O_2$ и $A$. Значи, ъглите $ACO_1$ и $DCO_1$ са равни като вписани, опиращи се на равни дъги. Следователно, лъчите $CA$ и $CD$, както и окръжността $S_1$ са симетрични относително правата $CO_1$. Поради това (според мен не много убедително - бел. моя.) $B$ и $D$ (като най-близки до $C$ точки на пресичане на лъчите $CA$ и $CD$ с окръжността $S_1$) също са симетрични относително $CO_1$, т.е. $CB = CD$. Аналогично, $CE = CB$.
Регистрирани потребители: Google [Bot]