Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Окръжност и триъгълник

Окръжност и триъгълник

Мнениеот IceMonkata » 13 Мар 2012, 18:48

Моля ви , помогне ми с тази задача. От 2 часа не мога да се сетя как да получа отговорите

Да се намерят ъглите на триъгълник , ако медианата, височината , и ъглополовящата от един негов връх разделят ъгъла при този връх на четири равни части :(:(
IceMonkata
Нов

Рейтинг: 1

Re: Окръжност и триъгълник

Мнениеот IceMonkata » 14 Мар 2012, 13:27

Благодаря Ви. Сега вече ми стана ясно :)

Ако не съм много нахален , ще можете ли да ми помогнете и за тази задача : Четириъгълник АБСД е вписан в оркъжност. Продълженията на двойките срещулежащи страни АБ, СД и АД,БС се пресичат в точки Е и F. Да се докаче, че пресечните точки на ъглополовящите на ъгъл АЕД и АFB със страните на АБСД са върхове на ромб.
IceMonkata
Нов

Мнениеот ganka simeonova » 14 Мар 2012, 13:56

Следвай означенията за ъглите на чертежа.
[tex]\Delta ADE=>\angle AED=\alpha -\beta =>\angle NEP=\frac{\alpha -\beta }{2 }[/tex](1)
[tex]\Delta AFB=>\angle AFB=180^\circ -\alpha -\beta =>\angle AFN=\frac{180^\circ -\alpha-\beta }{ 2} =>\angle ENP=\frac{180^\circ -\alpha+\beta }{ 2}[/tex]-последният ъгъл е външен за триъгълника.(2)
(1)и (2) за [tex]\Delta EPN=>\angle EPN=90^\circ[/tex](3)- диагоналите на четириъгълника [tex]MNQT[/tex] са взaимно перпендикулярни.
Но в [tex]\Delta MFQ=>FP-[/tex]височина и ъглополовяща=>е и медиана=>[tex]MP=PQ[/tex](4)
Aналогично [tex]TP=PN[/tex](5)
(4)и (5)=> [tex]MNQT[/tex] е успоредник, но с перп. диагонали=>ромб.
Прикачени файлове
444.png
444.png (38.17 KiB) Прегледано 534 пъти
ganka simeonova

Мнениеот IceMonkata » 14 Мар 2012, 15:43

Много благодаря за пореден път :))
IceMonkata
Нов

Назад към Окръжности