Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от Курсова работа

Задача от Курсова работа

Мнениеот Ивайло -врачански » 07 Авг 2020, 10:18

Здравейте , нов съм в този форум .Един приятел ми го препоръча .Векторите ми са много гадни не ги разбирам ,надявам се да ми помогнете . Ето я задачката
20200807_111010.jpg
20200807_111010.jpg (1.51 MiB) Прегледано 1717 пъти
Ивайло -врачански
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача от Курсова работа

Мнениеот Ивайло -врачански » 09 Авг 2020, 13:15

Може ли да ми помогнете поне с подточка а) как да докажа ,че правите AB и CD се пресичат
Моля Ви сигурен съм че ще я разбера .Моля ВИ помогнете с това как да реша подточка а )
Ивайло -врачански
Нов

Мнениеот matst » 09 Авг 2020, 21:40

Точките [tex]M, N, P[/tex] са върхове на триъгълник [tex]\implies[/tex]
  • те различни и от това следва, че [tex]\overrightarrow{MN}\not= \overrightarrow{0}[/tex], [tex]\overrightarrow{MP}\not= \overrightarrow{0}[/tex]
  • те не лежат на една права [tex]\implies[/tex] двата вектора [tex]\overrightarrow{MN}, \overrightarrow{MP}[/tex] не са пропорционални
Така, за всяко число [tex]m[/tex] е в сила [tex]\overrightarrow{MN}\not= m \overrightarrow{MP}[/tex].
Точките [tex]A, B, C, D[/tex] лежат в равнината на [tex]\triangle MNP[/tex].
Вектор [tex]\overrightarrow{AB}=\overrightarrow{MB}-\overrightarrow{MA}=(-\overrightarrow{MN}-4\overrightarrow{MP})-3\overrightarrow{MN}=-4\overrightarrow{MN}-4\overrightarrow{MP}[/tex].
Вектор [tex]\overrightarrow{CD}=\overrightarrow{MD}-\overrightarrow{MC}=(2\overrightarrow{MN}-3\overrightarrow{MP})-(2\overrightarrow{MN}+2\overrightarrow{MP})=-5\overrightarrow{MP}[/tex].
Следователно,
  • [tex]\overrightarrow{AB}\not= \overrightarrow{0}[/tex] [tex]\implies[/tex] двете точки [tex]A, B[/tex] са различни
    [tex]\implies[/tex] правата [tex]AB[/tex] съществува, единствена е и лежи в равнината на [tex]\triangle MNP[/tex]
  • [tex]\overrightarrow{CD}\not= \overrightarrow{0}[/tex] [tex]\implies[/tex] двете точки [tex]C, D[/tex] са различни
    [tex]\implies[/tex] правата [tex]CD[/tex] съществува, единствена е и лежи в равнината на [tex]\triangle MNP[/tex]
  • за всяко число [tex]t[/tex] е в сила [tex]\overrightarrow{MN}\not= (5t/4 -1) \overrightarrow{MP}[/tex]
    [tex]\implies[/tex] [tex]\overrightarrow{AB}=-4\overrightarrow{MN}-4\overrightarrow{MP}\not= -5t\overrightarrow{MP}=t\overrightarrow{CD}[/tex]
    т.е. [tex]\overrightarrow{AB}\not= t\overrightarrow{CD}[/tex]
Следователно, двете прави [tex]AB[/tex], [tex]CD[/tex] лежат в една равнина и щом ненулевите вектори [tex]\overrightarrow{AB}, \overrightarrow{CD}[/tex] не са пропорционални,
то правите нито съвпадат, нито са успоредни.
Следователно, съществува единствена точка [tex]E=AB \cap CD[/tex].

За да се намери точка [tex]E[/tex] се прави следното:
  • от [tex]E[/tex] лежи на правата [tex]AB[/tex] и [tex]\overrightarrow{AB}\not= \overrightarrow{0}[/tex] [tex]\implies[/tex] съществува единствено число [tex]x[/tex] такова, че [tex]\overrightarrow{AE}=x \overrightarrow{AB}[/tex]
    [tex]\implies[/tex] [tex]\overrightarrow{ME}-\overrightarrow{MA}=x (-4\overrightarrow{MN}-4\overrightarrow{MP})[/tex]
    [tex]\implies[/tex] [tex]\overrightarrow{ME}=\overrightarrow{MA}-4x\overrightarrow{MN}-4x\overrightarrow{MP}=3\overrightarrow{MN}-4x\overrightarrow{MN}-4x\overrightarrow{MP}=(3-4x)\overrightarrow{MN}-4x\overrightarrow{MP}[/tex]
  • от [tex]E[/tex] лежи на правата [tex]CD[/tex] и [tex]\overrightarrow{CD}\not= \overrightarrow{0}[/tex] [tex]\implies[/tex] съществува единствено число [tex]y[/tex] такова, че [tex]\overrightarrow{CE}=y \overrightarrow{CD}[/tex]
    [tex]\implies[/tex] [tex]\overrightarrow{ME}-\overrightarrow{MC}=y (-5\overrightarrow{MP})[/tex]
    [tex]\implies[/tex] [tex]\overrightarrow{ME}=\overrightarrow{MC}-5y\overrightarrow{MP}=(2\overrightarrow{MN}+2\overrightarrow{MP})-5y\overrightarrow{MP}=2\overrightarrow{MN}+(2-5y)\overrightarrow{MP}[/tex]
Следователно,
[tex]\overrightarrow{0}=\overrightarrow{ME}-\overrightarrow{ME}=((3-4x)\overrightarrow{MN}-4x\overrightarrow{MP})-(2\overrightarrow{MN}+(2-5y)\overrightarrow{MP})=(3-4x-2)\overrightarrow{MN}-(4x+2-5y)\overrightarrow{MP}[/tex]
[tex]\implies[/tex] [tex](1-4x)\overrightarrow{MN}=(4x+2-5y)\overrightarrow{MP}[/tex]. Не е възможно [tex](1-4x)\not= 0[/tex], защото в такъв случай се получава равенство
[tex]\overrightarrow{MN}=\frac{4x+2-5y}{1-4x}\;\;\overrightarrow{MP}[/tex], което е невъзможно пред вид на [tex]\overrightarrow{MN}\not= m \overrightarrow{MP}[/tex] за всяко число [tex]m[/tex].
Следователно, [tex]1-4x=0[/tex] и значи [tex]x=1/4[/tex]. Така,
[tex]\overrightarrow{ME}=(3-4x)\overrightarrow{MN}-4x\overrightarrow{MP}=(3-1)\overrightarrow{MN}-1\overrightarrow{MP}=2\overrightarrow{MN}-\overrightarrow{MP}[/tex].
Отг. търсените координати са [tex](2,-1)[/tex].
Прикачени файлове
Screenshot_2020-08-08 Задача от Курсова работа с вектори-g.png
Screenshot_2020-08-08 Задача от Курсова работа с вектори-g.png (19.35 KiB) Прегледано 1574 пъти
matst
Нов

Рейтинг: 99

Мнениеот Ивайло -врачански » 10 Авг 2020, 14:04

За подточка б )
За да са колинеарни точките N , P и E трябва да лежат на една права .
Извинете ме много но и с тази подточка б) не успях да се справя .Моля Ви помогнете ми как да я реша
Ивайло -врачански
Нов

Мнениеот Ивайло -врачански » 10 Авг 2020, 20:04

точка N трябва ли да е среда на PE
моля ви помогнете ! Моля ви
Ивайло -врачански
Нов

Мнениеот Ивайло -врачански » 11 Авг 2020, 09:36

Извинете ме Гост . Но защо ми говорите така ? Нима ме познавате ..?
Та така аз не мисля че съм досаждал на някого просто търсих помощ само за една задача нито за две нито за три .... Само за една задача търсих помощ
Ивайло -врачански
Нов

Мнениеот Здравко 99 » 17 Авг 2020, 00:31

Мисля, че за да са колинеарни приятелю.Трябва да докажем PN=◇×PM
Където ◇ е число константа наричано още скалар.И аз не харесвам векторите но ако греша ме поправете
Здравко 99
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот KOPMOPAH » 17 Авг 2020, 01:41

Здравко 99 написа:Мисля, че за да са колинеарни приятелю.Трябва да докажем PN=◇×PM
Където ◇ е число константа наричано още скалар.И аз не харесвам векторите но ако греша ме поправете

Правилно, само дето трябва да се докаже че $\overrightarrow{PN}=◇×\overrightarrow{P\red{E}}$
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Ивайло -врачански » 17 Авг 2020, 09:52

Да аз тръгнах по този начин .Използвах правилото на триъгълника /релация на Шал/ но пак не стигам до това равенство
Може ли да ми помогнете как да го получа ?Как да докажа че трите точки лежат на права и са колинеарни
Ивайло -врачански
Нов

Мнениеот Ивайло -врачански » 17 Авг 2020, 16:29

WIN_20200817_07_26_23_Pro.jpg
WIN_20200817_07_26_23_Pro.jpg (158.42 KiB) Прегледано 1366 пъти

Не мога да докажа че трите точки лежат на една права и са колинеарни P N E . По този начин се опитвам но нищо ...........
Моля ви помогнете ми за подточка б ) .А а ) я разбрах за което много благодаря
Предварително ВИ благодаря ! Бъдете живи и здрави .
Ивайло -врачански
Нов

Мнениеот Illuzion » 19 Авг 2020, 13:10

Както беше доказано горе, точката $E$ има координати $(2, - 1)$. Нека $F$ е точката с координати $(2, 0)$. Имаме $$\vec{PE}=\vec{PF} +\vec{FE}=\vec{PM}+\vec{MF}+\vec{FE}=2\vec{MN}-2\vec{MP}. $$ Също така, $$\vec{PN}=\vec{PM} +\vec{MN}=\vec{MN}-\vec{MP}.$$ Окончателно, $$\vec{PE}=2\vec{PN},$$ с което сме готови.
Illuzion
Нов

Рейтинг: 33

Назад към Вектори