Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Равнини в куб

Равнини в куб

Мнениеот 4okoboko » 20 Мар 2014, 13:37

Задачата е очевидна, но не мога да се сетя как да докажа. Ето я и нея: Докажете, че през всяка точка в пространството минават безброй много равнини. Мога ли да докажа, като напиша, че съществуват безброй много прави, неминаващи през дадена точка и от аксиома 2 (права и точка нележаща на нея правят равнина) да докажа, че съществуват безброй много равнини? И ако може, някой да ми обясни как да решавам тези задачи с доказване, в смисъл трябва да ползвам само аксиомите и теоремите или може да обясня нещо с мои думи, защото са прости задачите, но не съм сигурен дали ще ми приемат решението.
4okoboko
Нов

Рейтинг: 2

Re: Равнини в куб

Мнениеот Zarrie » 26 Апр 2014, 14:18

Аз също имах този проблем. Да, обосноваваш твърденията си само и единствено чрез аксиомите и теоремите. Всяко нещо трябва да следва логически от нещо друго. В случая, това което си записал като отговор е вярно и точно. Предполагам ще имаш проблем и със задачите, в които трябва да направиш построение, което не е очевидно. Там ще е същото както и при тези. Спрямо аксиомите, перпендикулярност и успоредност се прави. Успех!
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Назад към Стереометрия