Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

призма в сфера

призма в сфера

Мнениеот 4okoboko » 12 Фев 2015, 17:56

Около призма с основа трапец може да се опише сфера с радиус 5 сантиметра. Единият от ъглите на трапеца е 30 градуса, а диагоналът му е 4 сантиметра. Намерете височината на призмата. Отг. 6 см.

Щом около призмата може да се опише сфера, ---> около трапеца може да се опише окръжност -----> трапеца е равнобедрен. Но не знам къде се намира прес. точка на симетралите на трапеца, сигурно съм изпуснал някои уроци, ако може само това да ми кажете.
4okoboko
Нов

Рейтинг: 2

Re: призма в сфера

Мнениеот ptj » 12 Фев 2015, 19:06

В окръжността описана около трапеца [tex]\overset{\frown} {BCD}=2\angle {DAB}=60^\circ[/tex].
Тогава [tex]r=DB=4[/tex]
Остава да намериш височината...
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот 4okoboko » 13 Фев 2015, 08:41

Добре, как се сети за тва......Иначе я реших, но искам само да питам, след като пусна височината на призмата, трябва ли да доказвам защо центъра на сферата е точно в средата на височината или просто да си продължавам?
4okoboko
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот Knowledge Greedy » 13 Фев 2015, 13:19

4okoboko написа:..., трябва ли да доказвам защо центъра на сферата е точно в средата на височината или просто да си продължавам?

Ами просто отбележи, че след като центърът е на равни разстояния от двете успоредни равнини - равнините на основите на призмата, то въпросният център трябва да е среда на височината.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към Стереометрия