Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ъгъл между равнини

Ъгъл между равнини

Мнениеот KOPMOPAH » 13 Яну 2019, 16:43

Даден е куб $ABCDA_1B_1C_1D_1$. Точката $M$ е средата на $AB$, а точката $К$ - среда на $DD_1$. Да се намери ъгъла между равнините $(AKB_1)$ и $(KMC)$.

Скрит текст: покажи
Ъгъл между равнини.png
Ъгъл между равнини.png (17.01 KiB) Прегледано 416 пъти
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Re: Ъгъл между равнини

Мнениеот ptj » 13 Яну 2019, 22:51

Хубава задачка - вариантите, които веднага виждам са вектори или АГ. ;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Петър Евгениев » 13 Яну 2019, 22:57

Скритият текст много ми хареса. Цъкам, оп. Изнената, като подарък беше. Хубава задача.
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот KOPMOPAH » 14 Яну 2019, 00:42

ptj написа:Хубава задачка - вариантите, които веднага виждам са вектори или АГ. ;)

Така е, и аз се насочих натам, само не знам дали в средния курс се изучава АГ в достатъчна степен, за да се реши задачата.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот S.B. » 15 Яну 2019, 11:15

KOPMOPAH написа:
ptj написа:Хубава задачка - вариантите, които веднага виждам са вектори или АГ. ;)

Така е, и аз се насочих натам, само не знам дали в средния курс се изучава АГ в достатъчна степен, за да се реши задачата.

Не, в средния курс ,в масовите училища,въобще не се изучава аналитична геометрия като задължителна подготовка.Може би само в матматическите гимназии и то като свободно избираема подготовка.В интерес на истината и стереометрията е "осакатена" като материал,тъй като се изучава само един срок.Стереометрията не е включена нито в ДЗИ нито при кандидат студентските изпити.Какво бихте очаквали,след като математика се изучава само 2 часа седмично в средния курс (в масовите училища),а тройка се пише само за присъствие в часовете?
Задачата Ви е чудесна! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Назад към Стереометрия