- Без заглавие (15).png (291.03 KiB) Прегледано 420 пъти
KOPMOPAH написа:Браво на S.B.!
Истинските виртуози на стереометрията биха намерили обема на тялото, което би останало от куба, когато от него се изреже цилиндърът с диаметър $\frac {\sqrt 6}2$.
В равнината $ABCD$ : телесния диагонал $DB_{1 }$ се проектира върху $DB$ , [tex]DB\bot AC[/tex] по трите перпендикуляра $DB_{1 }\bot AC$, т.$L ,M$ - среди на $AB ,BC \Rightarrow LM ||AC \Rightarrow LM \bot DB_{1 }$
Аналогично в стената $DCC_{1 }D_{1 }$ получавам, че $PN\bot DB_{1 }$
$PN$ и $LM$ се пресичат извън куба (не съм начертала прес.точка за да не препълвам чертежа)
$\Rightarrow DB_{1 } \bot$ на две пресичащи се прави от шестоъгълника $DB_{1 }\bot KLMNPQ$
Имаме две пирамиди с обща основа $KLMNPQB_{1 } $ и $KLMNPQD$
Обема на това тяло е :[tex]V_{т } = \frac{DB_{1 }}{3}.S_{KLMNPQ }[/tex] ,където $DB_{1 } = \sqrt{3}$
Трябва да извадим от него обема на цилиндър с диаметър $\frac{\sqrt{6}}{2}$.Но тъй като с този диаметър единствено се вписва окръжност в шестоъгълника,не би могло да се впише цилиндър в тялото,защото горната основа на цилиндъра е много голяма и не може да се впише.За това цилиндъра се проектира в кръг,вписан в шестоъгълника,лицето на който ще трябва да извадим от лицето на шестоъгълника:
$S_{KLMNPQ } = \frac{3\sqrt{3}}{4}$ при страна на шестоъгълника $\frac{\sqrt{2}}{2}$ Обема на цялото тяло е $V_{т } = \frac{\sqrt{3}}{3}.\frac{3\sqrt{3}}{4} = \frac{3}{4} = 0,75 $ от обема на куба.Т. е. частта от куба,която е извън това тяло е $0,25$
Повърхнината на кръга с диаметър $\frac{\sqrt{6}}{2}$ е : $S_{кръга } = \frac{3\pi}{8}$ ,а разликата между повърхнината на шестоъгълника и кръга е:
[tex]\frac{3\sqrt{3}}{4} - \frac{3\pi}{8} = \frac{3(2\sqrt{3} - \pi)}{8}[/tex]
Тогава обема на тялото като се изключи "цилиндъра" ,който е само кръг става $V = \frac{\sqrt{3}}{3}.\frac{3(2\sqrt{3} - \pi)}{8} = \frac{6 - \pi\sqrt{3}}{8} \approx 0,0701$
Като се прибави и частта която е извън тялото и е $0,25$ се получава $0,25 + 0,0701 = 0,3201$ e остатъка от куба.
Не съм "виртуоз" в стереометрията,а просто много я обичам!Дано да съм спазила логиката на задачата и да не съм оплескала сметките!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика