Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Две прави успоредна на трета успоредни ли са помежду си?

Две прави успоредна на трета успоредни ли са помежду си?

Мнениеот Гост » 04 Апр 2021, 22:21

Може ли да се твърди, че ако две прави са перпендикулярни на дадена права, то те са успоредни помежду си?
Гост

Re: Въпрос

Мнениеот Davids » 04 Апр 2021, 22:30

В равнина или в пространството?
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Гост » 04 Апр 2021, 23:27

В пространството, ако е в равнина то даже е теорема, че са успоредни мисля.
Гост

Мнениеот Davids » 04 Апр 2021, 23:51

Именно, в равнината е очевидно, а в пространството не можем да твърдим такова нещо. Може да са успоредни, може да са кръстосани.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Davids
Математик

Мнениеот Гост » 05 Апр 2021, 00:06

Това ми е ясно, въпросът ми е може ли някой да допусне, че когато трите прави не са в една равнина, двете поотделно перпендикулярни на трета са успоредни, след което да стигне до противоречие и да докаже, че са кръстосани. Този набор от разсъждения ми липсва и ще се радвам някой да ми помогне!
Гост

Мнениеот Davids » 05 Апр 2021, 00:32

Гост написа:Това ми е ясно, въпросът ми е може ли някой да допусне, че когато трите прави не са в една равнина, двете поотделно перпендикулярни на трета са успоредни, след което да стигне до противоречие и да докаже, че са кръстосани. Този набор от разсъждения ми липсва и ще се радвам някой да ми помогне!

Мисълта ми е, че за нито единия сценарий не можем да твърдим, че ще е винаги изпълнен. Така че няма как да се докаже, че ще са кръстосани, защото може и да са успоредни. :D
Бих казал, че това твърдение си е близо аксиоматично, поне аз не виждам какви доказателства биха били възможни, а и да има, ще да са изкуствени.
----
Davids
Математик

Назад към Стереометрия