Задачите са от учебника на Просвета 12. клас ЗП
стр. 41/8
стр. 49/6, 7, 10, 11, 13
стр. 56/7, 8
стр. 63/10, 11, 13, 14
Стр 41/8: Триъгълникът А1B1c1 е ортогонална проекция на триъгълника ABC. Докажете, че медицентърът на \Delta А1В1С1 е проекция на медицентъра на \Delta АВС.
Стр 49/6: От точка М към дадена равнина \alpha са построени наклонените МА и МВ, всяка от които определя с \alpha ъгъл, равен на 45 ^\circ . Намерете ъгъла, определен от двете наклонени, ако ортогоналните им проекции в \alpha са перпендикулярни. Отговор: 60^\circ
Стр 49/7: От точка М към дадена равнина \alpha са построени две равни наклонени с дължина а и ъгъл между тях 60 ^\circ. Намерете разстоянието от точката М до равнината \alpha , ако ортогоналните проекции на наклонените в \alpha са перпендикулярни. Отговор аКорен2върху2
Стр 49/10: Основата на пирамида е триъгълник с една страна а и срещулежащ ъгъл \alpha . Околните ръбове на пирамидата определят с равнината на основата ъгъл \beta . Намерете височината на пирамидата. Отговор аtg \beta върху sin \alpha
Стр 56/7: Основният ръб на правилна триъгълна пирамида е 6см, а височната й е 3 см. Намерете двустенния ъгъл на пирамидата при основен ръб. Отг : 60 ^\circ
Стр 56/8: Основният ръб на правиилна триъгълна пирамида е а, а колоният й ръб е а\sqrt{} 21 върху 6. Намерете двустенния ъгъл на пирамидата при основен ръб. Отговор : 60^\circ
Стр 63/10: Всички стени на паралелепипед са еднакви ромбове със страна а и остър ъгъл \alpha . Намерете:
а) лицето на повърхнината на паралелепипеда;
б) периметъра на перпендикулярното му сечение. Отговор: а) 6аквадратsin \alpha б) 4аsin\alpha
Стр 63/11: Околният ръб на наклонена триъгълна призма е 4см. Страните на перпендикулярното на този ръб е сечение се отнасят както 9:10:17, а лицето му е 144смквадрат. Намерете лицето на окололната повърхнина на призмата.
Отговор: 288смквадрат.
Не съм написал всичките задачи, които са ми дадени, но се надявам да не трябва да й ги представям на госпожата. Моля ви помогнете ми за тези задачи, защото наистина не разбирам нищо. Благодаря предварително!!!!
Поздрави.

Меню