Гост написа:Основата на пирамида е успоредник със страни 10 и 18 и лице 90. Височината е 6 и минава през пресечната точка на диагоналите на основата. Намерете лицето на околната повърхнина.
За дадения успоредник построяваме диагоналите, които се пресичат в точка О. Точката О разполовява диагоналите на успоредника. [tex]AO=OC, BO=OD[/tex]
През точка О построяваме прави перпендикулярни на страните на успоредника (височини на успоредника): [tex]F \in AB, L \in CD, FL \bot AB[/tex], [tex]E \in BC, K \in AD, EK \bot BC[/tex], [tex]FL=h_{a}, EK = h_{b}[/tex]
[tex]S_{ABCD}=a.h_{a}=b.h_{b} \Rightarrow \begin{array}{|l} h_{a}=\frac{S_{ABCD}}{a} \\ h_{b}=\frac{S_{ABCD}}{b} \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} h_{a}=\frac{90}{18} \\ \ \\ h_{b}=\frac{90}{10} \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} h_{a}=5 \\ \ \\ h_{b}=9 \end{array}[/tex]
[tex]\triangle AOB \cong \triangle COD[/tex]-по три страни [tex]\Rightarrow OF=OL[/tex] съответни височини в еднакви триъгълници. Аналогично [tex]\triangle AOD \cong \triangle BOC[/tex]-по три страни [tex]OK=OE[/tex].
[tex]OF+OL=h_{a} \Rightarrow OF=OL=\frac{1}{2}.h_{a}=\frac{5}{2}[/tex], аналогично [tex]OE=OK=\frac{1}{2}.h_{b}=\frac{9}{2}[/tex]
[tex]\triangle AOM \cong \triangle COM \begin{cases} AO=CO \\ OM-обща \\ \angle AOM = \angle COM = 90 ^\circ \end{cases}[/tex] (еднаквост по втори признак) [tex]\Rightarrow AM=CM[/tex].
Аналогично [tex]\triangle BOM \cong \triangle DOM \Rightarrow BM=DM[/tex]
От горното следва, че [tex]\begin{array}{l} \triangle ABM \cong \triangle CDM \\ \triangle BCM \cong \triangle ADM \end{array}[/tex] по три страни, следователно лицето на околната повърхнина на пирамидата може да се намери като [tex]S_{ok}=2.S_{ABM}+2.S_{BCM}[/tex]
[tex]MO \bot p(ABCD)[/tex] по условие, [tex]\Rightarrow MO \bot AB[/tex]. [tex]OF \bot AB[/tex]по построение.
[tex]\begin{array}{l}MO \bot AB \\ OF \bot AB \end{array} \Rightarrow[/tex] по теорема за трите перпендикуляра [tex]MF \bot AB \Leftrightarrow MF[/tex] -апотема в околната стена АВМ.
Аналогично, МЕ - апотема в околната стена ВСМ. Тогава:
[tex]S_{ABM}=\frac{1}{2}.AB.MF[/tex] и [tex]S_{BCM}=\frac{1}{2}.BC.ME[/tex]
[tex]\triangle FOM[/tex]- правоъгълен [tex]\Rightarrow MF^{2}=OF^{2}+OM^{2}=\left(\frac{5}{2} \right)^{2} + 6^{2}=\frac{25+4.36}{4}=\frac{169}{4} \Rightarrow MF=\frac{13}{2}[/tex]
[tex]\triangle EOM[/tex]- правоъгълен [tex]\Rightarrow ME^{2}=OE^{2}+OM^{2}=\left(\frac{9}{2} \right)^{2} + 6^{2}=\frac{81+4.36}{4}=\frac{225}{4} \Rightarrow MF=\frac{15}{2}[/tex]
[tex]S_{ok}=2.S_{ABM}+2.S_{BCM}=2.\frac{1}{2}.AB.MF+2.\frac{1}{2}.BC.ME=AB.MF+BC.ME=18.\frac{13}{2}+10.\frac{15}{2}=9.13+5.15=117+75=192[/tex]
[tex][/tex]
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]