от Румен Симеонов » 08 Юли 2023, 10:54
Да, вярно е, че няма презумпции. ,,Условието затова е условие, за да зададе всичко ясно и недвусмислено.'. Освен това, дори и да се разгледат случаи, понеже в единият случай се стига до доказване на твърдението отричащо това, което е поставено да се докаже, всъщност излиза, че ни е поставено да докажем, че сегашната математика съдържа противоречие - че е противоречива. Ако добре си спомням, от теореми на Гьодел, следвало, че не може да се докаже вътре в съвременната математика нейната непротиворечивост. Ако обаче твърдението на задачата е вярно, би следвало противоречивост на математиката, а от там, известно как, следва, че може да се докаже всяко твърдение (както и неговото отрицание) и следователно, би могло да се докаже и непротиворечивостта на математиката. Значи, ако си позволим да ползваме Гьодел, твърдението на задачата не само води до проотиворечие (ако се докаже или се ,,приеме" за вярно), но и не може да бъде доказано. Следователно, отговорът на задачата доказано е ,,не съществува търсеното доказателство", или, иначе казано, отговорът е ,,няма решение". Всичко това, ако си позволим да ползваме теоремите на Гьодел, които са математически, в техния съдържателен смисъл като твърдения за математиката и за това какво би могло или не би могло да се докаже в математиката. Някои хора, включително и аз, малко се съмтяват дали наистина можем така да използваме теоремите на Гьодел. Вие какво мислити? Задачата (да се докаже ...) има ли решение? И, може ли да се докаже, че няма решение? Горните мои разсъждения наистина ли доказват, че задачата няма решение? Длъжен ли е ученикът (или решаващият) да доказва, че задачата няма решение (ако счита, че тя няма решение и ако тя наистина няма решение). Нима свойствата на задачата са част от самата нея, едва ли. Но тогава пък, ако ученикът е длъжен обратното - да приема, че задачата е правилно поставена и има право само и единствено да търси нейно решение (в случая - доказателство, че при поставените условия, а не само в част от случаите, да докаже, че ...) не трябва ли да се приеме за възможно и законно следното ,,решение":
,,Аз, като решаващ задачата, съм длъжен да приема и да работя в условията на твърдението, че задачата е коректно поставена и, следователно, че съществува доказателство на твърдението от задачата. Щом е така, аз се възползвам от това си право и правя доказателство състоящо се в това, че твърдението е вярно защото задачата иначе не би било допустимо и нямаше да бъде посставена в този и запис, а тя вече е поставена в този си вид. Накратко: щом трябва да считам, че съществува търсеното доказателство следва, че твърдението е вярно, понеже съществува доказателство за неговата вярност. С това завършвам мое(то) доказателство за верността на твърдението от задачата, а и завършвам и решението (си - това си решение) на задачата!!"?
()(())(()())((()))(()()())(()(()))((())())((()()))
0 1 01 11 001 101 011 111
[ ] 0 1 x ~ & \