Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Няколко въпроса за детерминанти

Моля да не публикувате интеграли тук, а 2 теми по-надолу

Няколко въпроса за детерминанти

Мнениеот mustang_94 » 16 Окт 2013, 14:02

Здравейте! След няколко дни имам тест по висша математика в Русенския университет и до сега решавах и се упражнявах, но имам няколко въпроса и се надявам да можете да ми помогнете.
1. Като решавам детерминанта, след като съм умножил редовете по дадено число, след това се подчертава реда и колоната и после преписвам останалите 3 колони и редове. Подчертава се реда по който съм умножавал числото и съм събирам другите редове, но въпроса ми е коя колона се подчертава?
2. При следната задача [tex]\left| \begin{array}{rrr} 1 & -2 & 1 & 1 \\ 1 & -1 & 1 & 1 \\ 0 & 1 & -1 & 1 \\ 1 & 1 & 1 & 1 \\\end{array} \right|[/tex] трябва да пресметна детерминантата. Преписвам последния ред и започвам да умножавам горните по -1, но по незнайна причина не трябва да умножавам предпоследния ред, за да се получи отговора. Отговора на задачата е 2.
3. А при тази задача немога да зацепя 2 неща... Умножавам първия ред по -1, но ако умножа и последния ред по -1 и не ми се получава отговора... :X [tex]\left| \begin{array}{rrr} 1 & 1 & 1 & 1 \\ 2 & -1 & 1 & 1 \\ 1 & 1 & -1 & 1 \\ -2 & 1 & 1 & -1 \\\end{array} \right|[/tex]
Другото което не разбирам е защо трябва да има още една скоба пред (-1) и след (-2)
1.(-1)[tex]1^{+4}[/tex][tex]\left| \begin{array}{rrr} 1 & -2 & 0 \\ 0 & 0 & -2 \\ -1 & 2 & 2 \\\end{array} \right|[/tex] после си преписвам числата от 1-ва и 2-ра колона => 1.0.2.+(-2).(-2)-(-1)+0.0.2-((-1).0.0+2.(-2).1+2.0.(-2))
Ако ги няма двойните скоби не ми се получава отговора пак... Отговора е 0
mustang_94
Нов

Рейтинг: 0

Re: Няколко въпроса за детерминанти

Мнениеот Гост » 17 Окт 2013, 10:03

Скобите са, защото имаш знак минус и трябва да смениш всички знаци на числата вътре в тях, а са двойни, защото отрицателните числа, принципно се поставят в скоби. Относно пресмятането на детерминантата. Зависи по кой ред и стъб ще решиш да я развиваш. Отвори си ръководствотоза решаванена задачи -първа част – Линейна алгебра и аналитична геометрия (зеленото) и прочети и осмисли стр. 15,16 и 17. Разгледай и се опитай да решиш решените там задачи.
Гост

Назад към Матрици, Алгебра