Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Най-малки квадрати

Моля да не публикувате интеграли тук, а 2 теми по-надолу

Най-малки квадрати

Мнениеот Гост » 03 Дек 2013, 17:23

Здравейте. Обръщам се за помощ по задачата за вертикален регрес или както още е известна метод на най-малките квадрати.
Разполагам с данни (извадка от 20 измервания), за които трябва да построя регресионен рационален полином от 4-та степен. За целта, както е известно, необходимо е да се реши матричното уравнение
a = (Xt.X)^-1.Xt.y
Използвам следната библиотека, предлагаща операции за действия с матрици:

http://playground.arduino.cc/Code/MatrixMath

За мен поне библиотеката дава коректни резултати. Проведох тестове, като наблегнах на метода за обръщане на матрици. Операцията X^-1.X=diag(1) работи без грешка.
Проблемът ми е следния. За извадка от 20 измервания, библиотеката дава коректни резултати. Проведох тестове с Excel и Wolfram Mathematica. Коефициентите на полинома съвпадат точно. Когато намаля размера на извадката разликите са на порядъци! Моля, вижте приложените screenshots.
Как е възможно това? Прилагам една и съща програма към еднотипни задачи, но при малки размерности получавам разлики при тестването. Условието броят на точките да е равен на реда на полинома +1 е изпълнено при мен.
Предполагам, че не знам някоя тънкост от теорията. Моля за Вашето мнение по проблема. Предварително благодаря!
good.png
Този тест излиза, точките са 20
good.png (354.24 KiB) Прегледано 1334 пъти

bad.png
Този тест не излиза, точките са 8
bad.png (314.59 KiB) Прегледано 1334 пъти
Гост

Re: Най-малки квадрати

Мнениеот Knowledge Greedy » 31 Дек 2013, 12:33

Без да съм вътре в материята, като чуя "извадки", наострям уши. Теорията е много перспективна, с много доказани приложения и много работа я чака за в бъдеще. Но щом в случая се появяват различни резултати, явно проблемът е в обемите на извадките, а също в настройката на софтуера - при по-малки обеми, грешките се мултиплицират и отклоненията са значителни.
Погледнах внимателно по-малката по обем извадка. Данните в нея ми се струва, че са тотално изместени спрямо данните от по-голямата. Това е! Трябва данните да са равномерно разпределени. Между другото, и графиките на полиномите съвпадат - просто са в различни интервали.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към Матрици, Алгебра