Davids написа:Така ги пишат тук всичките неща, така го бухам и аз... Гледам да свиквам с формалния език на математическо писане...
Има ли иначе нотация за два вектора, които са база на пространство? Например $\{e_1, e_2\} = base(\R^2) \Leftrightarrow span(e_1, e_2) = \R^2$ или нещо такова?
Повечето първокурсници, като ги бомбардират на лекции с квантори, после и те бомбардират с тях асистентите си на домашни и контролни. Само че се получават логически напълно безсмислени текстове. Твоят има някакъв смисъл, но няма общо в задачата. Защото на теб $U$ ти е дадено и от него (когато си в случая да е едномерно подпространство) се избира базисен вектор $x$ (не е единствен, разбира се), а при теб първо е $x$ (дошло незнайно откъде) и от него дефинираш $U.$
После, когато пишеш "съществува $y,$ за което е изпълено свойството $P$", това е различно от "избрираме (свидетел) $y,$ за който е изпълено свойството $P$". За съжаление за разликата между "съществува" и "избираме свидетел" огромното болшинство от математиците пропускат да споделят (може би и не знаят). Професор Тинко Тинчев от катедра Логика на ФМИ доста държеше на нея и от него я знам. Тя е важна по 2 причини - първата е, че е възможно да ти се наложи да избираш 2 пъти - ще си кръстиш двата избрани свидетеля $y'$ и $y'',$ като всеки от тях поотделно ще "свидетелства", че съществува такова $y.$ Втората е, че като смесват съществуване с избиране на свидетел, много автори неявно използват аксиомата за избора. Дори и авторът да не е скептичен към нея (повечето не са, но аз съм), смятам, че е признак на уважение към читателя да се казва експлицитно, че се използва. Например в почти никой курс по Анализ няма да ти кажат, че Хайне$\Rightarrow$Коши и теоремата на Кантор за равномерната непрекъснатост използват слаби форми на аксиомата за избора.
Пиша тези работи, защото не ми харесва, че почти никъде студентите не се обучават как да пишат смислен текст (за което, може би, често вина имат лекторите, които също пишат логически безсмислени текстове) и си мислят, че като махнат думите и сложат квантори текстът става "по-математически". Истината е, че кванторите са логически символи, с които се пишат логически формули (свойства) по точно определени правила. Когато се разсъждава (прави се конструкция, доказва се някакво свойство), се използват думичките "нека", ""избираме", "дефинираме"... Има формализми за писане на доказателства, при които може напълно да се избегнат думички от естествения език (например $\lambda$-смятането позволява доказателство на езика Coq да се приведе в $\lambda$-терм, което си е почти като машинен код), но това е друга тема.
За нотацията за базис - и аз съм се чудил но не съм виждал. $\operatorname{span}$ е общоприета нотация за линейна обвивка, но не съм срещал нотация за линейна независимост, а оттам и за базис. Може да се използва еквивалентният факт, че даден краен брой вектори са линейно независими $\Leftrightarrow$ размерността на линейната им обвивка е равна на броя им. Ама най-често се казва думи "тези вектори са линейно независими" и "тези вектори образуват базис на (даденото) пространство".