ptj написа:Имаш теорема, че смесеното произведение на три вектора е 0, точно когато те са компланарни.
В случая векторите определени от 3 от страните на тялото (съдържащи и 4-те върха) са ти компланарни.
Това не ми стана съвсем ясно. Имаме, че векторите $a - d, b - d, c - d$ са линейно зависими (по-точно поне един от тях може да се представи като линейна комбинация от другите два), следователно лежат най-малкото в една равниина (ако не на една права или в една точка). Как обаче от това следва, че $a, b, c, d$ като отделни вектори споделят същото свойство?
Това, което ме посъветва по-горе, аз разбирам така:
Записваме $\lambda_1 (a - d) + \lambda_2(b - d) + \lambda_3(c-d) = 0$ има нетривиални решения, т.е. можем да представим $d = \frac{\lambda_1}{\lambda_1 + \lambda_2 + \lambda_3}a + \frac{\lambda_2}{\lambda_1 + \lambda_2 + \lambda_3}b + \frac{\lambda_3}{\lambda_1 + \lambda_2 + \lambda_3}c$ (знаейки, че съществуват такива $\lambda_1, \lambda_2, \lambda_3$.
Но отново, с какво ни помага това? Не стигаме ли само отново до факта, че четирите вектора са в едно триизмерно пространство (което така или иначе е ясно, защото са триизмерни вектори...). Взех да се чувствам яко тъп, ще се радвам да го разбера най-накрая.

ptj написа:Понеже не разбрах какво е дадено с [tex]a,b,c[/tex] : страни или върхове на тялото, то
- при върхове са в сила горните разсъждения
- при страни ще получиш за 3 от диагоналите, че лежат в една равнина, т.е. отново върховете са в една равнина.
И аз стигнах до извода, че задачата е зададена двузначно: векторите като върхове или като страни ги разглеждаме...? Не знам и аз, но от контекства ми се струва по-логично, да ги разглеждаме като върхове (като ще им доказваме компланарността). А за смесения продукт схемата е ясна, но отново... другаде пропускам да навържа нещата.

P.S. Май усетих къде се забърквам... В единия случай си мисля за лъчи, в другия - за точки. Ако имаме три вектора, те не са ли винаги компланарни (като върхове), понеже три точки дефинират равнина? В другия контекст обаче знам, че равнина се дефинира от два вектора (обаче като лъчи, не като точки....). Кое е правилното разбиране?