Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

доказателство

Моля да не публикувате интеграли тук, а 2 теми по-надолу

доказателство

Мнениеот A.Boqrov » 01 Авг 2010, 22:11

ако а и b са вектори в пространството да се докаже (ахb)^2 <= a^2b^2 . Започвам решението като представям (ахb)^2 като а^2b^2sin(a,b)^2 и по мои виждания като приравним виждаме , че се получава а^2b^2sin(a,b)^2=a^2b^2 => sin(a,b) принадлежи от [-1;1] => неравенството е изпълнено при sin(a,b)=-1 или 1 е равенство само . Също така когато векторите са нулеви пак е изпълнено. Искам да знам така ли се решава задачата или съм в много грешна посока. Мерси предварително.
A.Boqrov
Нов

Рейтинг: 1

Re: доказателство

Мнениеот ptj » 01 Авг 2010, 23:04

Тъй като [tex]\vec{a}^2=|\vec{a}|^2[/tex], формално е правилно, но не много издържано от към запис. Другото е, че така както е написано е "анализ", а не "доказателство". За да е коректно или трябва да е в обратен ред или да замениш "=>" с "<=>". И последно забравил си случая с колинеарни вектори (тяхното векторно проиведение е 0).

П.П. Геометричната интерпретация е, че лицето на успоредника винаги е по-малко или равно на лицето на правоъгълника със същи съответни страни.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Re: доказателство

Мнениеот pipi langstrump » 05 Авг 2010, 10:36

Следва от формулата [tex](\vec{a} \times \vec{b})^2 = \vec{a}^2 \vec{b}^2 - (\vec{a}.\vec{b})^2[/tex]
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Назад към Матрици, Алгебра