Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Имам нужда от спешна помощ с множества

Моля да не публикувате интеграли тук, а 2 теми по-надолу

Имам нужда от спешна помощ с множества

Мнениеот toothless » 02 Окт 2023, 23:56

Помагам на една приятелка с домашното, но се оказа , че материалът, който учат е за пилоти... а тя учи за детска учителка. Питах учители, приятели, програмисти... какво ли не и никой не може да ми каже как се решават този тип задачи с множества. Прикачих домашната работа , ако някой успее да помогне ще съм безкрайно благодарна! По-долу е домашната работа, защото дори не мога да ги напиша тия задачи без да объркал половината неща ...
Прикачени файлове
Screenshot_2023-10-03-00-36-19-161_com.facebook.orca.jpg
Това е домашната работа
Screenshot_2023-10-03-00-36-19-161_com.facebook.orca.jpg (511.17 KiB) Прегледано 1017 пъти
toothless
Нов

Рейтинг: 0

Re: Имам нужда от спешна помощ с множества

Мнениеот ptj » 03 Окт 2023, 04:06

Ако имаш нужната математическа култура би трябвало да се справиш и сам. Просто намери някои лекции по Дискретна математика и някъде в мачалото им трябва да има раздел за теория на множествата. Там би трявало да има цялата интересуваща те теория, вкл. записи, обяснения, задачи и т.н. Не е нещо трудно...
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 03 Окт 2023, 04:16

Очевидно не четете ,преди да отговорите .
Не е за мен - помагам.
Тука има 2 проблема
1: има приблизително 25-30 лекции до момента , които трябва да прегледа
2. Не може да присъства на самите упражнения, което усложнява ситуацията още повече

Говорим за майка на 2 деца, която трябва да работи, за да ги храни и просто е трудно. Ако имаше физическо това време да търси из лекциите нещо , вероятно щеше да го е направила, но остават 2 дни до края на срока, а лапетата са малки. Единия има домашни , които трябва също да се напишат .
Затова се опитах да и помогна, като пиша във всички форуми,които намерих. За жалост освен "разбирачи" друго не видях. Следващия път , като не можете да помогнете , може да не давате и акъл.
Хубав ден.
Гост

Мнениеот Гост » 03 Окт 2023, 06:29

А аз видях чудовищна безотговорност!Утре тази жена на която трябва да се напише домашното, защото по една или друга причина ѝ е трудно ще се изправи пред нашите деца и ще ги обучава и възпитава!
Гост

Мнениеот ptj » 03 Окт 2023, 06:44

Задачите са елементарни и трябва буквално да се интерпретират някои определения. Не са необходими никакви 30 лекции.
Ще опитам да намеря време за тях утре вечер , защото е късно, а утре съм на работа.

П.П. Колко са сложни може да съдиш от факта, че всичко необходимо за първата, го знам от времето когато бях ученик в 5-ти или 6-ти клас.
ptj
Математик

Мнениеот toothless » 03 Окт 2023, 14:39

Гост написа:А аз видях чудовищна безотговорност!Утре тази жена на която трябва да се напише домашното, защото по една или друга причина ѝ е трудно ще се изправи пред нашите деца и ще ги обучава и възпитава!

Ще ги обучава на ниво детска градина. Там висша математика не присъства. Хайде малко по-сериозно, някой хора не са учили цял живот само математика. За едни тя е лесна , за други трудна. Възпитанието няма нищо общо с математически задачи !!
toothless
Нов

Мнениеот toothless » 03 Окт 2023, 14:43

ptj написа:Задачите са елементарни и трябва буквално да се интерпретират някои определения. Не са необходими никакви 30 лекции.
Ще опитам да намеря време за тях утре вечер , защото е късно, а утре съм на работа.

П.П. Колко са сложни може да съдиш от факта, че всичко необходимо за първата, го знам от времето когато бях ученик в 5-ти или 6-ти клас.

Ами аз завърших преди 3 години средното, абсолютно никога не са ни учили на тези задачи. Това може да е от математическата гимназия. Или всяко училище, което набляга на математиката... но в обикновенните със сигурност не се учи.
В университета е за 3ти курс.
Когато грам не разбираш математика - всичко ти изглежда сложно. На Вас ви изглежда по-просто, защото сте го учил, видял или просто имате някаква представа как се решават.
Ще ви бъда благодарна ако успеете да ги решите.
toothless
Нов

Мнениеот Гост » 03 Окт 2023, 16:53

toothless написа:Там висша математика не присъства. !

Това е теория на множествата,а не висша математика и е необходимо да се знае за да се преподава в детска градина.Най добре е да прочетете малко,за да ви е по лесно.Някой ще реши,но това ви помага само за изпита.А после как ще се справяте?
Гост

Мнениеот Гост » 03 Окт 2023, 19:29

Гост написа:
toothless написа:Там висша математика не присъства. !

Това е теория на множествата,а не висша математика и е необходимо да се знае за да се преподава в детска градина.Най добре е да прочетете малко,за да ви е по лесно.Някой ще реши,но това ви помага само за изпита.А после как ще се справяте?

Добре може ли да ми обясните в образованието в детска градина, къде и как присъства тази теория на множествата, когато попитах обикновена учителка от средно училище по математика от 5 до 12клас ми каза, че го е учила само в университета и никога след това за абсолютно нищо не и е потрябвало ... според мен това са излишни материали, с които да тормозят студентите , вместо да им дадат материали , от които ще имат нужда и ще им помогнат като учители.
Дори да не реши абсолютно никой това домашно, може поне да си направи труда за 5-10мин да обясни как се решава на по-прост език. В лекциите е обяснено по най-трудните и гаден начин, за да може да те объркат .
Гост

Мнениеот Гост » 03 Окт 2023, 19:38

Гост написа:
Добре може ли да ми обясните в образованието в детска градина, къде и как присъства тази теория на множествата.

Съставяне и решаване на логически задачи,които в детските градини са ИГРИ ,които развиват логическото мислене на децата
Гост

Мнениеот ptj » 04 Окт 2023, 00:21

Съжалявам, но си промених мнението. :!:

Факта, че казвате, че няма смисъл да учите нещо, за мен е достъчен да се откажа от намерението си да пиша макар и елементарни решения.

Едно е да си тъп, друго е да си мързелив,а пък е трето и четвърто да си тарикат...
Имате още много да учите, не само математика... :lol:
ptj
Математик

Мнениеот Гост » 05 Окт 2023, 06:25

ptj написа:Съжалявам, но си промених мнението. :!:

Факта, че казвате, че няма смисъл да учите нещо, за мен е достъчен да се откажа от намерението си да пиша макар и елементарни решения.

Едно е да си тъп, друго е да си мързелив,а пък е трето и четвърто да си тарикат...
Имате още много да учите, не само математика... :lol:

Очевидно не сте прочели, че не е за мен. Но ми е все тая
10 човека обяснявате колко са лесни, един не ги реши, което очевидно само по себе си, показва колко е "лесно" :)
Благодаря за цялото отделено време на абсолютно всички тук, които влязоха, за да обяснят колко е лесно, колко е тъпо ,че се опитвам да помогна, колко куп други неща ... но един не си направи труда да ги реши, което означава ,че не само тази жена не може .. а половината тук. Освен ,че сте големи разбирачи, за друго не ставате.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2023, 06:29

Гост написа:
Гост написа:
Добре може ли да ми обясните в образованието в детска градина, къде и как присъства тази теория на множествата.

Съставяне и решаване на логически задачи,които в детските градини са ИГРИ ,които развиват логическото мислене на децата

Не вярвам точно този тип задачи да присъстват по никакъв начин, но честно казано не съм влизала в детска градина и не знам какво точно правят учителките.
Не вярвам ,че биха успяли по някакъв начин да го вкарат това нещо в игра, но пък може за нещо друго да им потрябва.

Освен тази жена, една приятелка също е учителка, не мисля, че някога са и потрябвали тези упражнения, но както казах .. не съм я питала, не ме е и интересува особено
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2023, 08:00

Гост написа:

Освен ,че сте големи разбирачи, за друго не ставате.

Като гледам какво " става от теб" определено се успокоявам за това "какво става "от всички нас!
Гост

Мнениеот peyo » 05 Окт 2023, 08:33

Гост написа:
ptj написа:...10 човека обяснявате колко са лесни, един не ги реши, което очевидно само по себе си, показва колко е "лесно" :) ...

Задачите са по малко по-сложен начин заволирани задачи в стил: "Ако имаме коза, кокошка и крава и махнем кравата кои животни остават?". Такива задачи трябва да са лесни за повечето хора. Може би греша?! Това ми напомня за един филм.

th-1570922689.jpg
th-1570922689.jpg (43.79 KiB) Прегледано 945 пъти

5c72f8cf789f03e263608703b4555c35-1477860816.jpg
5c72f8cf789f03e263608703b4555c35-1477860816.jpg (53.72 KiB) Прегледано 945 пъти
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Назад към Матрици, Алгебра