Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Взаимно положение на две прави. Ъгъл между две прави.

Взаимно положение на две прави. Ъгъл между две прави.

Мнениеот Гост » 21 Яну 2015, 21:15

Здравейте. 12 клас съм, уча математика в математическа гимназия и тя ни е профил. И в края на първи срок свършихме учебника, като останаха само последните теми. Незнайно как успях да се набутам да предавам една от последните теми вместо учителката. Само дето сме профил и темата дето имам да я предавам ми се стори доста трудна, ама не мога да се откажа, вече е късно. Знам, че това не се изучава в ЗП, затова се обръщам тук. Темата, която имам да предавам е същата като заглавите на темата ми във форума. Ще съм много благодарен, ако някой ми даде някакви материали и решени задачи по нея, защото това в учебника е крайно недостатъчно и съкратено, а за да го обяснявам трябва да вляза по-навътре в материята, но с примерите в учебника ми нищо основно не мога да схвана. Плюс това ми трябват задачи, защото учителката каза да не решаваме решените задачи от учебника, а да обясняваме. Ама как да стане като то се обяснява по задачите. В учебника има 5 решени задачи с 10-15 реда теория, а аз имам да говоря 2 часа и не знам как ще запълня времето. Така, че моля за помощ :shock:
Гост

Re: Взаимно положение на две прави. Ъгъл между две прави.

Мнениеот Гост » 21 Яну 2015, 21:27

Гост написа:Здравейте. 12 клас съм, уча математика в математическа гимназия и тя ни е профил. И в края на първи срок свършихме учебника, като останаха само последните теми. Незнайно как успях да се набутам да предавам една от последните теми вместо учителката. Само дето сме профил и темата дето имам да я предавам ми се стори доста трудна, ама не мога да се откажа, вече е късно. Знам, че това не се изучава в ЗП, затова се обръщам тук. Темата, която имам да предавам е същата като заглавите на темата ми във форума. Ще съм много благодарен, ако някой ми даде някакви материали и решени задачи по нея, защото това в учебника е крайно недостатъчно и съкратено, а за да го обяснявам трябва да вляза по-навътре в материята, но с примерите в учебника ми нищо основно не мога да схвана. Плюс това ми трябват задачи, защото учителката каза да не решаваме решените задачи от учебника, а да обясняваме. Ама как да стане като то се обяснява по задачите. В учебника има 5 решени задачи с 10-15 реда теория, а аз имам да говоря 2 часа и не знам как ще запълня времето. Така, че моля за помощ :shock:

Понеже писах като гост и не мога да редактирам.

Всъщност заглавието на урока е :

Взаимно положение на две прави. [color=#FF0000]Ъгъл между прави[/color]

Може да не е от голямо значение, но все пак да го спомена. Извинявам се за двойния пост. Предварително благодаря.
Гост

Мнениеот ptj » 21 Яну 2015, 23:16

Всеки 2 прави [tex]a,b[/tex]могат да:
1.) принадлежат на една равнина (да са комланарни)
2.) не принадлежат (правите се наричат кръстосани).

Критерий (НДУ) за компланарност на 2 прави:
Правите [tex]a,b[/tex] са компланарни тогава и само тогава когато
за произволни ненулеви вектори [tex]\vec n \in a[/tex] и [tex]m\in b[/tex] съществуват ненулеви числа [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex],
така че [tex]\alpha\vec n+\beta \vec m=\vec 0[/tex].

(*) Когато правите са кръстосани за произволни вектори (взети като горе) равенството [tex]\alpha\vec n+\beta \vec m=\vec 0[/tex] е изпълнено само при [tex]\alpha=\beta=0[/tex].

Когато 2 прави са кръстосани, то ъгъла между тях се задава като ъгъла между образите (при успоредно пренасяне), имащи обща точка.

(**) Към 1.) спадат успоредните, съвпадащите и пресичащите се прави.

При кръстосаните прави, най-късото разстояние между тях е ос-отсечка на 2-те прави, която е перпендикулярна на всяка една от тях.

Колкото до задачи - при всяка 3-та от раздел стереометрия има кръстосани прави.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 21 Яну 2015, 23:32

ptj написа:Всеки 2 прави [tex]a,b[/tex]могат да:
1.) принадлежат на една равнина (да са комланарни)
2.) не принадлежат (правите се наричат кръстосани).

Критерий (НДУ) за компланарност на 2 прави:
Правите [tex]a,b[/tex] са компланарни тогава и само тогава когато
за произволни ненулеви вектори [tex]\vec n \in a[/tex] и [tex]m\in b[/tex] съществуват ненулеви числа [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex],
така че [tex]\alpha\vec n+\beta \vec m=\vec 0[/tex].

(*) Когато правите са кръстосани за произволни вектори (взети като горе) равенството [tex]\alpha\vec n+\beta \vec m=\vec 0[/tex] е изпълнено само при [tex]\alpha=\beta=0[/tex].

Когато 2 прави са кръстосани, то ъгъла между тях се задава като ъгъла между образите (при успоредно пренасяне), имащи обща точка.

(**) Към 1.) спадат успоредните, съвпадащите и пресичащите се прави.

При кръстосаните прави, най-късото разстояние между тях е ос-отсечка на 2-те прави, която е перпендикулярна на всяка една от тях.

Колкото до задачи - при всяка 3-та от раздел стереометрия има кръстосани прави.

Виж, това което си написал е вярно и мога да го ползвам, но аз имам предвид това:

http://arsmath.org/NVUMathLectures/VM-LECTURE06.htm

погледни примери 6.4 и 6.5 и обясненията около тях, проблема е че тук е написано на прекалено сложен език - не сме учили матрици, а в учебника ми пък е обяснено съвсем накратко, как да направя тази информация разбираема ? Също как мога да докажа, че права и вектор са перпендикулярни.
Гост

Мнениеот ptj » 21 Яну 2015, 23:34

Извинявам се, но не видях че мнението е добавено към раздел "Аналитична геометрия". Може би ще е добре първо да пуснеш скреен шот към теорията от учебника ви, за да сме наясно какво точно включва тя...
ptj
Математик

Мнениеот ptj » 21 Яну 2015, 23:41

За един час е абсурд да предадеш на ученици цялата теория за "права в равнината". Прегледай по-добре http://pharmfac.net/social_pharm_lectures/HM_13/CH_04_LINE.pdf, но се ограничи максимум до 7 точка (+ евентуално "разстояние от точка до права").
ptj
Математик

Мнениеот ptj » 21 Яну 2015, 23:53

Сега забелязах нещо "ВАЖНО".

Линка, който си дал и който аз цитирах са за прави в равнината. Докато аз предполагам, че в твоята тема се разглежда взаимно положение на 2 прави в пространството. Дай- първо снимка на това, което има в учебника ти за да сме наясно към какво да те насочим...
ptj
Математик

Мнениеот Гост » 22 Яну 2015, 20:05

Оправих се, може да затворите темата.
Гост

Мнениеот ptj » 22 Яну 2015, 21:33

Поздравления, най- напред. ;)
Сега сядам пред компа, сутринта видях снимките от учебника, но нямах време за отговор. Материала не е труден, друг е въпроса, че не е представен по най-разбираемия и логичен начин. Аз бих тръгнал с въвеждането на правоъгълна координатна система в равнината. После бих избрал една права и 2 точки от нея (координати). След това въвеждаме 3-та произволна точка от правата и изразяваме връзката между векторите. Следваща стъпка минаваме в координати за да получим "уравнение на права през 2 точки": [tex]\frac{x-x_1}{x_2-x_1 }=\frac{y-y_1}{y_2-y_1 }[/tex]

Полагаме [tex]x_2-x_1=\alpha[/tex] и [tex]y_2-y_1=\beta[/tex], като същевременно забелязваме че това са координатите на вектора между първите 2 точки. Въвеждаме определение, че всеки колинеарен с него (т.е. със същите пропорции спрямо координатите) за в бъдеще ще наричаме "направляващ" за дадената права.
А като заместим полагането в уравнението на права през 2 точки ще получим [tex]\frac{x-x_1}{\alpha }=\frac{y-y_1}{\beta }[/tex], което за в бъдеще ще наричаме "канонично уравнение на права".

По-нататък се освобождаваме от знаменателите и стигаме до [tex]\beta x- \alpha y +(\alpha y_1-\beta x_1)=0[/tex]
Полагаме [tex]A=\beta[/tex], [tex]B=-\alpha[/tex] и [tex]C=\alpha y_1-\beta x_1[/tex].
Получаваме "общо уравнение на права" : [tex]Ax+By+C=0[/tex]

Въвеждаме вектор с кординати [tex](A;B)[/tex] и забелязваме, че скаларното му произведение с направляващия вектор е нула. Съобразяваме, че въпросния вектор е перпендикулярен на дадената права, и за в бъдеще ще наричаме "нормален".

По-нататък вече може да следваш плана на урока си...

Накрая ако ти остане време, може да покажеш как със средствата на аналитичната геометрия се решават различни планиметрични задачи.
ptj
Математик

Назад към Геометрия