Гост написа:Здравейте. 12 клас съм, уча математика в математическа гимназия и тя ни е профил. И в края на първи срок свършихме учебника, като останаха само последните теми. Незнайно как успях да се набутам да предавам една от последните теми вместо учителката. Само дето сме профил и темата дето имам да я предавам ми се стори доста трудна, ама не мога да се откажа, вече е късно. Знам, че това не се изучава в ЗП, затова се обръщам тук. Темата, която имам да предавам е същата като заглавите на темата ми във форума. Ще съм много благодарен, ако някой ми даде някакви материали и решени задачи по нея, защото това в учебника е крайно недостатъчно и съкратено, а за да го обяснявам трябва да вляза по-навътре в материята, но с примерите в учебника ми нищо основно не мога да схвана. Плюс това ми трябват задачи, защото учителката каза да не решаваме решените задачи от учебника, а да обясняваме. Ама как да стане като то се обяснява по задачите. В учебника има 5 решени задачи с 10-15 реда теория, а аз имам да говоря 2 часа и не знам как ще запълня времето. Така, че моля за помощ
ptj написа:Всеки 2 прави [tex]a,b[/tex]могат да:
1.) принадлежат на една равнина (да са комланарни)
2.) не принадлежат (правите се наричат кръстосани).
Критерий (НДУ) за компланарност на 2 прави:
Правите [tex]a,b[/tex] са компланарни тогава и само тогава когато
за произволни ненулеви вектори [tex]\vec n \in a[/tex] и [tex]m\in b[/tex] съществуват ненулеви числа [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex],
така че [tex]\alpha\vec n+\beta \vec m=\vec 0[/tex].
(*) Когато правите са кръстосани за произволни вектори (взети като горе) равенството [tex]\alpha\vec n+\beta \vec m=\vec 0[/tex] е изпълнено само при [tex]\alpha=\beta=0[/tex].
Когато 2 прави са кръстосани, то ъгъла между тях се задава като ъгъла между образите (при успоредно пренасяне), имащи обща точка.
(**) Към 1.) спадат успоредните, съвпадащите и пресичащите се прави.
При кръстосаните прави, най-късото разстояние между тях е ос-отсечка на 2-те прави, която е перпендикулярна на всяка една от тях.
Колкото до задачи - при всяка 3-та от раздел стереометрия има кръстосани прави.
Регистрирани потребители: Google [Bot]