Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Височина на тетраедър

Височина на тетраедър

Мнениеот Гост » 24 Май 2020, 20:37

Дадени са векторите [tex]\vec{a}[/tex],[tex]\vec{b}[/tex] и [tex]\vec{c}[/tex], такива че |a|=|b|=|c|=2, ([tex]\vec{a}[/tex], [tex]\vec{b}[/tex])[tex]_{e}[/tex] = ([tex]\vec{b}[/tex], [tex]\vec{c}[/tex])[tex]_{e}[/tex] = [tex]\frac{\pi}{3}[/tex] и ([tex]\vec{a}[/tex], [tex]\vec{c}[/tex])[tex]_{e}[/tex]=[tex]\frac{\pi}{2}[/tex] . Нека [tex]\vec{OA}[/tex] = ( [tex]\vec{a}[/tex]x [tex]\vec{b}[/tex])x [tex]\vec{c}[/tex], [tex]\vec{OB}[/tex]= [tex]\vec{a}[/tex]x[tex]\vec{b}[/tex], [tex]\vec{OC}[/tex]= [tex]\vec{c}[/tex].

а) Да се намери обемът на тетраедъра OABC
б) Ако H е петата на височината през върхът О на триъгълника AOC, да се изрази [tex]\vec{OH}[/tex] като линейна комбинация на векторите [tex]\vec{a}[/tex], [tex]\vec{b}[/tex] и [tex]\vec{c}[/tex].

Частта с намирането на OA, OB и OC и намирането на обема ми е ясна, но за б) подточка не мога да се сетя как може да се представи. Някой ако може да помогне с идея или обяснение ще съм много благодарен!
Гост

Re: Височина на тетраедър

Мнениеот KOPMOPAH » 25 Май 2020, 12:14

Първото нещо, което ми идва в главата като видя перпендикулярност в задача с вектори е, че трябва да се направи някакво скаларно произведение, което да е равно на $0$.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Назад към Геометрия