Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вектори в пространството.

Вектори в пространството.

Мнениеот kobel » 16 Ное 2010, 21:26

Здравейте ,
първа година съм в ФМИ и за човек който не харесва математиката особено съм с специалност с 3 математики ....
Имам малко "черни петна" къде не мога да разбера какво става.
Надявам се ,че ще ми помогнете да ги запълня тези петна.
Кога са векторите Линейно зависими и независими.
И как да разберем дали векторите a,b,v,d могат да построят пирамида в пространството.Примерно.

Благодаря ви много ! :)
kobel
Нов

Рейтинг: 0

Re: Вектори в пространството.

Мнениеот martin.nikolov » 16 Ное 2010, 22:05

Интересно, не харесваш математиката а си се записал във ФМИ. За въпроса, какво казва учебника. Ако нямаш учебни си купи или искай лекциите от някоя колежка.
martin.nikolov
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот ptj » 16 Ное 2010, 22:09

Линейно зависими са когато един от тях може да се представи като линейна комбинация на останалите.
Ти питаш за 4-вектора, ако те са линейно независими са база в 4-мерно пространство. Тогава всеки вектор в него се представя по единствен начин като тяхна линейна комбинация. В частност линейна комбинация от тях дава нулевия вектор само при равенство на 0 на всички коефициенти (вярно е и в обратната посока).

Колкото до въпроса за пирамидата- 3 линейно независими вектора определят 4-те й върха (в 3-мерно пространство).
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот kobel » 17 Ное 2010, 01:13

martin.nikolov написа:Интересно, не харесваш математиката а си се записал във ФМИ. За въпроса, какво казва учебника. Ако нямаш учебни си купи или искай лекциите от някоя колежка.

В момента съм специалност която е най-близка до тази която искам.Просто се случиха неща и не успях да влезна в тази която исках.

ptj написа:Линейно зависими са когато един от тях може да се представи като линейна комбинация на останалите.
Ти питаш за 4-вектора, ако те са линейно независими са база в 4-мерно пространство. Тогава всеки вектор в него се представя по единствен начин като тяхна линейна комбинация. В частност линейна комбинация от тях дава нулевия вектор само при равенство на 0 на всички коефициенти (вярно е и в обратната посока).

Колкото до въпроса за пирамидата- 3 линейно независими вектора определят 4-те й върха (в 3-мерно пространство).

Благодаря ти много.
kobel
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Геометрия