Честно казано, не рaзбрах какво съм разменила. Просто съм заместила по формулата. И няма никакво 2 върху 21.
За да намериш вероятността да се случи дадено събитие, трябва да знаеш броя на благоприятните случаи и броя на всички възможни. Отношението благоприятни към всички е точно търсената вероятност.
Имаш 15 червени топки. Сред тях една червена можеш да избереш по 15 начина. Имаш и 8 сини. Сред тях една синя можеш да избереш по 8 начина. И от правилото "Ако елементът а може да бъде избран по m начина и при всеки избор на а елементът b може да бъде избран по n начина, то изборът на наредената двойка (а,b) може да стане по m.n начинa", което го има между другото и тук

, във форума, следва че благоприятните изходи са 15.6=90 .
Остава да намериш всички изходи. А това става с комбинация от 21 елемента от втори клас. 21 са елементите, защото това е сборът на 15 червени и 6 сини топки или броят на всичките топки. От 2 клас е , защото от всичките 21 вадиш 2 топки. И сега остава само да заместиш във формулата:
[tex]C_{n}^k= \frac{n!}{k!(n-k)! } =>C_{21}^2=\frac{21!}{2!19! }=\frac{21.20.19!}{2.1.19! }=210[/tex]
И тогава: [tex]p=\frac{90}{ 210} =\frac{3}{7 }[/tex]
Мисля, че и случаите с две сини или две червени топки следва да са на същата логика. Всичките възможни изходи си остават пак 210. Остава да намерим благоприятните.
1. За 2 червени топки - няма значение подредбата, значи пак ще ползваме комбинация. Но този път от 15 елемента от 2 клас, защото избираме 2 топки сред тези 15. Пак ползваме формулата и [tex]C_{15}^2=\frac{15.14}{ 2.1} =105[/tex]
[tex]p=\frac{105}{ 210}=\frac{1}{2 }[/tex]
2. За 2 сини топки - няма значение подредбата, значи пак ще ползваме комбинация. Но този път от 6 елемента от 2 клас, защото сред налични 6 избираме 2. Пак ползваме формулата и [tex]C_{6}^2=\frac{6.5}{ 2.1} =15[/tex]
[tex]p=\frac{15}{ 210}=\frac{1}{14 }[/tex]
Но и преди казах, и сега го повтарям, че не съм сигурна. От друга страна, може и да ми е вярно, защото:
Ако гледаме на падането на две сини, на две червени или на синя и червена като на отделни, независими събития, то сборът от трите вероятности май трабва да е 1 по дефиниция. А сборът [tex]\frac{1}{14 } +\frac{1}{2 }+\frac{3}{ 7}[/tex] е точно 1.