Здравей inveidar,
Първо, благодаря ти за включването.
Може би не съм обяснил достатъчно ясно условието, затова - няколко бързи пояснения:
1. Топките предполагам че са неразличими.
2. Не, нямам отговор. Това не е задача за развлечение, а реален проблем който се опитвам да реша. Готов съм да почерпя каса бира всеки който ми помогне, стига да е над 18 години
. На практика ми трябва формула, която да дава поне приблизителна стойност.
3. Проблемът сякаш е малко по-сложен от това което си разбрал. Може би не съм обяснил добре. Ти даваш решение в случай че в една от кутиите има точно една топка, а останалите са разхвърляни произволно. Но пропускаш да добавиш вероятността в две и повече кутии да има по една топка, което също е решение.
Докато го мислих, изчислих поетапно вероятностите за някои малки стойности на X и Y, но не ми върши работа, тъй като по моя метод при големи стойности става много трудоемко за изчисление, а и ми трябва формула, а не метод/алгоритъм.
Ето пример:2 кутии, 3 топчета
Възможни подредби1. |0| |3| : първа кутия 0 топчета, втора кутия - 3 топчета
2. |3| |0|
3. |1| |2| - благоприятна
4. |2| |1| - благоприятна
Вероятността за всяка от подредбите 1 и 2 е [tex](\frac{1}{2})^{3}[/tex], т.е. общата вероятност да се падне 1 или 2 е 0.125+0.125 = 0.25.
Съответно, общата вероятност да се случи една от благоприятните подредби: 3 или 4 е P = 1-0.25 = 0.75.
Проблемът ми е, че с увеличаването на кутиите/топчетата сложността нараства рязко, тъй като възможните подредби стават много!
Само за пример, при 3 кутии и 4 топчета:
|0| |0| |4| x 3
(т.е. три такива подредби, тъй като четирите топчета може да са в първата, втората или третата кутия) - неблагоприятно
|0| |1| |3| x 6 - благоприятно
|0| |2| |2| x 3 - неблагоприятно
|1| |1| |2| x 3 - благоприятно
Т.е. общо 15 подредби, 9 от тях са OK.
От начало ми се струваше лесен проблем, но вече се съмнявам, че въобще може да се изрази с формула... ?!?
Нека касите бира са две?