2. Ако сме попълнили фиш с 6 числа, колко са случаите на ТОТО (6 от 49), при които ще има три числа от нашия фиш?
3. Колода от 36 карти произволно е разделена на две равни части. Колко са случаите в които в двете части ще има равен брой черни и червени карти?
4. Хвърлят се 4 зара, колко са случаите, когато се падат поне 1 шестица?
5. В магазин се продават 4 вида бира: А, Б, В, Г. По колко начина могат да се закупят 7 бири?
6. По колко начина могат да се вкарат 15 номерирани билярдни топки в 6 джоба на билярда?
7. По колко различни начина група от 4 момичета и 2 момчета може да се раздели на 2 групи по трима, така че във всяка група да има по едно момче (редът на групите и на хората в тях е несъществен)?
8. По колко различни начина група от 6 момичета и 3 момчета може да се раздели на 3 групи по трима, така че във всяка група да има по едно момче (редът на групите и на хората в тях е несъществен) ?
9. По колко различни начина 10 студенти могат да се настанят в три стаи с две, три и пет легла съответно?
10. . На танцова забава има 20 момичета и 25 момчета. По колко начина могат да се образуват 8 танцови двойки?
11. По колко различни начина 9 души се разпределят в три групи по трима (редът на групите и на хората в групите не е съществен)?
Искам да задам също един въпрос, защото не ми е много ясно - как да различаваме пермутации, вариации и комбинации без повторения от тези с повторения, бих се радвала на някакъв кратък пример или разяснение
Не ме разбирайте погрешно - това не е домашна, имам отговорите на всички задачи, просто не мога да разбера логиката и начина на решението.
Благодаря за помощта предварително

Меню