Сигурно по заглавието сте се досетили, че днешната задача ще е свързана с Магически хексагон (снимката по-горе) на Ernst von Haselberg (1887).
Идеята ми е, че ако изберем произволна клетка от фигурата и използваме една и съща комбинация от движения може да стигнем до клетката с номер 1 и това да го докараме почти като магически номер, като имаме право да се мърдаме самов клетки съседни до тази, в която се намираме.
В смисъл: Изберете си което и да е число. Сложете си пръста на него. Сега като местите пръста определен брой пъти само в съседни клитки накрая трабва да стигнете до полето с 1. Уловката обаче е, че същият брой и посока на движенията на пръста с qкоято сте стигнали до 1 от ваща клетка трябва да съвпадат с останалите. Демек без значение дали вие сте избрали 14, аз 3, а онзи 9 накрая с еднакъв брой движения и посоки всички тряба да сочим към 1. Сигурно, за да е възможно това, външния пояс (3,17,18,11,9,14,15,13,10,12,16,19) трябва да бъде забранен за движение след определен брой ходове и постепенно да отпадат клетки докато не остане една, но за да постигнем това трябва да сме убедени, че няма да има нито 1 участник на нито една от отпадналите. Нещо подобно видях на тиви-то много отдавна като магът направи номераана гледащите шоуто от техните домове и са се опитам да го повтора, но не успявам.
Някой може ли да ми помогне, че ще откача?

Меню