Здравейте уважавани от мен математици! Аз като един прост тракторист и земеделец имам един проблем, с решаването на една според мен лесна за вас задача, но пък нали знаете, хората са казали "Да обработваш земята е също толкова престижно, колкото и да пишеш компютърни програми". Язък, че по образование съм бакалавър инженер и магистър по икономика, но от техническа гледна точка моята област е малко встрани. И така без повече празни приказки, нека разкажа за конкретната задача. Ще се опитам да приложа и снимки.
И така. Страва дума за следното:
Цилиндърът, който е с ход 20см трябва така да бъде позициониран, че когато е налълно събран рамото да е съосно с т.А, а когато е напълно разпънат- рамото да е съосно с т.Б.
Въпросът ми към вас е какво и как трабва да се изчисли. Към момента знам, че радиуса от т.С до опорната дъга е 53см. Също успях да премеря и хордата между двете точки 23,5см( допуснал съм грешка в схемата).
Също така може би най-важният ми въпрос е възможно ли е математически с това преместване от 20см на цилиндъра да се постигне преместване от 23,5см на рамото.
По най-груби сметки и проби, и мерене с ролетка достигам до извода, че не достигат едни 3-4см( което е логично).
Ако трябва могада премеря още размери между детайлите, но трябва да ми кажете какво ви трябва.
Та има ли решение на тази задача, че да знам дали да продължавам да търся чисто конструктивни решения на проблема след това.
Ще се радвам ако някой отдели малко от времето си да ми помогне като я реши тази задача и ми обясни.
П.С. Мога да направя 3D модел едно към едно с физическия такъв, но мисля е от тази схема се добива добра представа за постановката на задачата.

Меню