Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача свързана с конструиране.

Задача свързана с конструиране.

Мнениеот Гост » 02 Юни 2021, 21:51

Здравейте уважавани от мен математици! Аз като един прост тракторист и земеделец имам един проблем, с решаването на една според мен лесна за вас задача, но пък нали знаете, хората са казали "Да обработваш земята е също толкова престижно, колкото и да пишеш компютърни
New Microsoft Visio Drawing.pdf
Схема
(106.97 KiB) 207 пъти
Схема
(106.97 KiB) 207 пъти
Схема
(106.97 KiB) 207 пъти
програми". Язък, че по образование съм бакалавър инженер и магистър по икономика, но от техническа гледна точка моята област е малко встрани. И така без повече празни приказки, нека разкажа за конкретната задача. Ще се опитам да приложа и снимки.

И така. Страва дума за следното:
Цилиндърът, който е с ход 20см трябва така да бъде позициониран, че когато е налълно събран рамото да е съосно с т.А, а когато е напълно разпънат- рамото да е съосно с т.Б.
Въпросът ми към вас е какво и как трабва да се изчисли. Към момента знам, че радиуса от т.С до опорната дъга е 53см. Също успях да премеря и хордата между двете точки 23,5см( допуснал съм грешка в схемата).
Също така може би най-важният ми въпрос е възможно ли е математически с това преместване от 20см на цилиндъра да се постигне преместване от 23,5см на рамото.
По най-груби сметки и проби, и мерене с ролетка достигам до извода, че не достигат едни 3-4см( което е логично).
Ако трябва могада премеря още размери между детайлите, но трябва да ми кажете какво ви трябва.
Та има ли решение на тази задача, че да знам дали да продължавам да търся чисто конструктивни решения на проблема след това.
Ще се радвам ако някой отдели малко от времето си да ми помогне като я реши тази задача и ми обясни.

П.С. Мога да направя 3D модел едно към едно с физическия такъв, но мисля е от тази схема се добива добра представа за постановката на задачата.
Гост

Re: Задача свързана с конструиране.

Мнениеот peyo » 03 Юни 2021, 06:56

Не знам дали съм разбрал задачата. Задачата която аз разбрах е следната:

Имаме махало с дължина 53 см. Къде върху махалото можем да закачим бутало с ход 20 см така, че в най-долната си точка махалото да се отклонява 23.5 см?

Според точно построение в Geogebra трябва да закачим буталото на 45.1064 см от т. C по линията LM с някаква гъвкава връзка предполагам:

mahalo1123(1).png
mahalo1123(1).png (405.13 KiB) Прегледано 1029 пъти

Ето и чертежа в geogebra:
https://www.geogebra.org/classic/hrkgpfb7

Ако не съм разбрал и задачата е друга кажи повече.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот Гост » 03 Юни 2021, 20:54

(113.65 KiB) 143 пъти
Здравей!
Не знам до колко успя да разбереш задачата, но аз със сигурност не разбрах много от това което си написал :D .

Ще я обясня от чисто констуктивна гледна точка и мисля, че ще я разбереш по-добре.

Цилиндърът е с ход 20см. Единият му край трябва да е позициониран на конзолата, както съм го показал на картинката. Другият му край трябва да е позициониран на рамото( в конкретния случай това е теглич, представляващ квадратен профил 80х80х4). Рамото трябва да се движи между точка А и точка Б. Точка А е транспортното положение на машината, а точка Б е работното такова.
Опорната дъга реално според мен( поправи ме ако греша) е част от окръжност с някаква обиколка диаметрър и т.н. Точките А и Б не са в самия край на тази дъга, ами има по около 5 см от центрите на отворите(т.А и т.Б) до края на дъгата.
Когато премерих с ролетка правата, която мисля, че е хорда между двете точки, измерих 23,5см.

Та въпросът ми е как и къде точно трябва да позиционирам двата края на цилиндъра, така че в напълно затворено положение рамото да е на т.А, а в напълно отворено положение да е на т.Б.
Гъвкави връзки не може да има. Затова въпросът ми е възможно ли е това да се получи и ако не,то за да се получи, цилиндър с каква дължина ми трябва, за да може при двете му крайни положения да съвпада с двете точки.
Гост

Мнениеот peyo » 04 Юни 2021, 07:11

Хм... Не мога да си го представя добре. Може би ако направиш снимка или намериш видео в youtube на подобна конфигурация или машина в действие?

Аз което разбрах е, че искаш да постигнеш ход от А до Б 23.5 см, докато хода на буталото е 20 см. Тогава трябва да закачиш буталото преди А или Б на 45.1-ия сантиметър, на същото рамо където А и Б са на 53-ти сантиметър. И движението на буталото трябва да е успоредно на/по линията АБ.

Ако можеш да закачиш буталото единствено след точките А и Б, то 20 см ход няма как да е достатъчен, трябва някак си да умножим хода (например да го удвоим) със зъбни колела може би?! Не съм специалист по тази част.

Но да видим дали може да намериш снимка или пример, защото може да си мисля за нещо друго.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Назад към Диференциална, дескриптивна и проективна геометрия