Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Циклоида

Циклоида

Мнениеот Гост » 02 Ное 2023, 15:50

В опит да реализирам своя стара идея, срещам затруднение да дефинирам една крива. Предполагам, най-общо, може да се определи като циклоида. Условието е разстоянието между всеки две противоположни точки да е еднакво. Прилагам една своя рисунка за илюстрация. Това мое подобие съм постигнал някога с помощта на окръжности с два диаметъра. Вече не помня как. В случая съм успял да постигна размер 25мм. с отклонение от нула до 76 хилядни. Без да съм сигурен, мисля трябва да има проста функция, която графично да дава този контур. Предполагам също ако я знам ще ми е по лесно да апроксимирам до крива, състояща се от дъги, с цел изработването на детайл на машина с ЦПУ. Ще бъда много благодарен за каквато и да е помощ.
С уважение!
Прикачени файлове
tryangle-Layout1.pdf
(3.58 KiB) 117 пъти
tryangle-Layout1.pdf
Опит
(3.58 KiB) 110 пъти
Гост

Re: Циклоида

Мнениеот peyo » 02 Ное 2023, 18:01

Гост написа:В опит да реализирам своя стара идея, срещам затруднение да дефинирам една крива. Предполагам, най-общо, може да се определи като циклоида. Условието е разстоянието между всеки две противоположни точки да е еднакво. Прилагам една своя рисунка за илюстрация. Това мое подобие съм постигнал някога с помощта на окръжности с два диаметъра. Вече не помня как. В случая съм успял да постигна размер 25мм. с отклонение от нула до 76 хилядни. Без да съм сигурен, мисля трябва да има проста функция, която графично да дава този контур. Предполагам също ако я знам ще ми е по лесно да апроксимирам до крива, състояща се от дъги, с цел изработването на детайл на машина с ЦПУ. Ще бъда много благодарен за каквато и да е помощ.
С уважение!

Не съм сигурен, че някой разбра за какво говориш. Ако трябва да отгатна мисля, че е това:
https://en.wikipedia.org/wiki/Curve_of_constant_width

Изглежда има формули за някои, но не вярвам да ти помогнат за машина.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот KOPMOPAH » 02 Ное 2023, 21:17

Construction_triangle_Reuleaux.svg.png
Construction_triangle_Reuleaux.svg.png (19.24 KiB) Прегледано 929 пъти
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Гост » 03 Ное 2023, 22:06

Благодаря и на двамата. Разбрах колко съм зле наистина.
Гост

Назад към Диференциална, дескриптивна и проективна геометрия