Гост написа:[tex]3 u_{x }-4 u_{y } =0[/tex]
Румен Симеонов написа:$u(x,y)=f(4x+3y)$, където $f=f(\xi)$ е възможно по-по-най-произволна, доколкото е възможно, функция на един аргумент, според-зависи, обаче, може би, карай да кърви, както и да е
Пеьо ,,откри" нов формаризъм (е, и аз го бях откривал преди него), но не знаеше в какви разсъждения да го облече.
Съответно, като завършвам идеята на Пеьо славата за откритието на новия хормализъм става моя. А именно.
Според вен (Румен Симеонов), след като се получи, че
$\delta u .\delta(3y - 4x) = 0$
следва, че когато $\delta(3 y - 4 x) \ne 0$, задължително $\delta u = 0$. Т.е. $u=const$ докато (само) $\eta :=3 y - 4 x$ се изменя, т.е. - докато $\delta \eta \ne 0 =\delta \xi$, където $\xi := 4x+ 3y$. Следва, че $u$ зависи само от $\xi$, но не зависи от $\eta$. Т.е., $u=f(\xi)$. А бе има някои неясни моменти в тези разсъждения. Когато Пеьо ги изясни ще му прехвърля славата (на приоритета на откритието) обратно на него, защото на мен взе млко да ми тежи тази слава (то да беше само тя) .
peyo написа:Румен Симеонов написа:$u(x,y)=f(4x+3y)$, където $f=f(\xi)$ е възможно по-по-най-произволна, доколкото е възможно, функция на един аргумент, според-зависи, обаче, може би, карай да кърви, както и да е
Пеьо ,,откри" нов формаризъм (е, и аз го бях откривал преди него), но не знаеше в какви разсъждения да го облече.
Съответно, като завършвам идеята на Пеьо славата за откритието на новия хормализъм става моя. А именно.
Според вен (Румен Симеонов), след като се получи, че
$\delta u .\delta(3y - 4x) = 0$
следва, че когато $\delta(3 y - 4 x) \ne 0$, задължително $\delta u = 0$. Т.е. $u=const$ докато (само) $\eta :=3 y - 4 x$ се изменя, т.е. - докато $\delta \eta \ne 0 =\delta \xi$, където $\xi := 4x+ 3y$. Следва, че $u$ зависи само от $\xi$, но не зависи от $\eta$. Т.е., $u=f(\xi)$. А бе има някои неясни моменти в тези разсъждения. Когато Пеьо ги изясни ще му прехвърля славата (на приоритета на откритието) обратно на него, защото на мен взе млко да ми тежи тази слава (то да беше само тя) .
Нямам претенции за измисляне на формализъм тук, защото съм дал и грешно решение, то било $u = 3 y + 4 x + C$ , a не минус. Моята идея по-скоро беше по грешен начин да намеря вярно решение, но и това не е станало.
Назад към Диференциални уравнения
Регистрирани потребители: Google [Bot]