Благодаря за помощта,
най-накрая разбрах за какво иде реч и успях да реша задачата. Ще я постна тук с подробни обяснения за да е от помощ на потребителите на форума. Тъкмо и една колежка от университета да може да я погледне, че и тя май нещо се е мъчила като мен.
[tex](y^{2}-3x^{2}).dy-2xy.dx=0[/tex] [tex]/*dx[/tex]
[tex](y^{2}-3x^{2})y'-2xy=0[/tex] [tex]/*-1[/tex]
[tex]2xy+(-y^{2}+3x^{2})y'=0[/tex]
Общ вид на точни ДУ:
[tex]P(x,y)+Q(x,y).y'=0[/tex]
За да бъде "точно" дадено уравнение то трябва първата производна на [tex]P_{y}[/tex]спрямо игрек да бъде равна на първата производна на [tex]Q_{x}[/tex] спрямо хикс. Иначе казано деференцираме веднъж едната после другата променлива....
[tex]P_{y}=2xy=2x.(y)'=2x.1=2x[/tex]
[tex]Q_{x}=-y^{2}+3x^{2}=-y^{2}.0+2.3x=0+6x=6x[/tex]
От условието за равенство установяваме, че уравнението ни не е точно. [tex]P_{y}\ne Q_{x}[/tex]
Което ще рече, че трябва да намерим интегриращ диференциал. Всъщност аз както го разбрах... имало е възможност да бъде съкратено нещо от полученото уравнение след диференцирането, съкратено е и ние сега го търсим за да стане уравнението ни пак такова каквото е било.

Което ни довежда тук.... търсим такава фунцкия с която като умножим уравнението то да стане точно.
[tex]h(x,y)P(x,y)+h(x,y)Q(x,y)y'=0[/tex]
Малко по-горе Добромир Глухаров е показал как се намира [tex]h[/tex] иначе казано [tex]\mu[/tex] в някой от частните случаи. Прекръстих я на [tex]h[/tex] за по-лесно писане....
В нашия конкретен случай интегриращия фактор е зависещ от [tex]y[/tex] това е така понеже [tex]P_{y}=2x[/tex] и [tex]Q_{x}=6x[/tex] са зависими от хикс. Което ни отвежда към следната формула пусната от Добромир Глухаров.
[tex]h(y)=C.e^{\int_{}^{ } \frac{1}{P}(Q_x-P_y)dy}[/tex] нека да заместим....
[tex]h(y)=C.e^{\int_{}^{ } \frac{(6x-2x)}{2xy}dy}[/tex] [tex]h(y)=C.e^{\int_{}^{ } \frac{4x}{2xy}dy/:2x}[/tex] [tex]h(y)=C.e^{\int_{}^{ } \frac{2}{y}dy}[/tex] [tex]h(y)=C.e^{2\int_{}^{ } \frac{)}{y}dy}[/tex]
Получаваме [tex]h(y)=C.e^{2.ln(y)}[/tex] след като съкратим експонента с логаритъма и от свойствата на логаритмите получаваме... [tex]h(y)=y^{2}[/tex] Това е функцията по която трябва да умножим за да получим "точно" ДУ.
[tex]y^{2}(2xy)+y^{2}(-y^{2}+3x^{2})y'=0[/tex]
[tex]2xy^{3}+(-y^{4}+3x^{2}y^{2})y'=0[/tex]
Нека отново да направим проверката за да видим за какво беше цялото това писане.
[tex]P_{y}=2xy^{3}=2x.(y^{3})'=2.3x.y^{2}=6xy^{2}[/tex]
[tex]Q_{x}=-y^{4}+(3x^{2})'y^{2}=-y^{4}.0+2.3x.y^{2}=0+6xy^{2}=6xy^{2}[/tex]
Щом [tex]P_{y}=Q_{x}[/tex] следва, че ДУ вече е "точно". В следващата стъпка ще видим как става решаването на уравнението.
Всъщност [tex]P(x,y)[/tex] и [tex]Q(x,y)[/tex] не са нищо друго освен първа производна на дадена функция. Нашата задача е да намерим точно тази функция. Тази функция се намира със следната формула...
[tex]F(x,y)=\int_{}^{ } P(x,y).dx[/tex]
[tex]=\int_{}^{ } 2xy^{3}.dx=x^{2}y^{3}+g(y)[/tex]
[tex]g(y)[/tex] в функция на игрек, която трябва да намерим за да получим окончателното решение на ДУ.
Това става по следният начин.
[tex]F_{y}(x,y)=\int_{}^{ } F+g(y).dy=x^{2}y^{3}+g(y).dy=3x^{2}y^{2}+g'(y)[/tex]
Също така знаем, че [tex]F_{y}(x,y)=Q(x,y)[/tex]
[tex]3x^{2}y^{2}+g'(y)=-y^{4}+3x^{2}y^{2}[/tex]
След като съкратим получаваме че [tex]g'(y)=-y^{4}+C[/tex] след като интегрираме получаваме, че [tex]g(y)=-\frac{y^{5}}{5 }[/tex]
[tex]F(x,y)=x^{2}y^{3}+g(y)=x^{2}y^{3}-\frac{y^{5}}{5 }+C[/tex]
Иначе казано......
[tex]C=x^{2}y^{3}-\frac{y^{5}}{5 }[/tex]
Надявам се да съм се справил добре и задачата да е вярно решена. Това вече ще кажат хората тук, които разбират повече от мен. Пет дни се мъчих да разбера този тип задачи, надявам се че най-накрая съм ги разбрал и ще бъде полезно за тези след мен които ще се опитат да ги разберат.

Проверка за правилно решена задача е диференцирането на полученото уравнение. Производните се записват от страна на [tex]Q_{x}[/tex]