Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Комбинаторни конфигурации без повторения

Комбинаторни конфигурации без повторения

Мнениеот Гост » 15 Ное 2021, 13:59

Здравейте ако някой може да удари едно рамо на и да каже дали решенията, които съм получил са верни ще съм благодарен.

Условие: Колко низа(думи) могат да се образуват чрез подреждане на буквите от множеството A = {a, b, c, d, e, f}, така че:
a) Буквата f последна: Получих 5!, тъй като говорим за думи с 6 букви, като една от тези букви има фиксирано място.
б) Буквата "е" участва само във втора ИЛИ в четвърта позиция: Получих 5! + 5!, тъй като и в двата случая имаме фиксирана буква.
в) Буквите a и b са непосредствено една след друга: Тук получих 4 X 4!, но не съм сигурен дали съм разсъждавал правилно.

Благодаря предварително!
Гост

Re: Комбинаторни конфигурации без повторения

Мнениеот vezni » 15 Ное 2021, 15:25

От условието не се разбира, че става въпрос за думи с 6 букви. Не може ли да има дума с 3 букви примерно? Другото, което не е ясно, е дали буквите може да се повтарят. Без тези уточнения можем само да гадаем кой е правилният отговор.
vezni
Фен на форума

Рейтинг: 172

Мнениеот Гост » 15 Ное 2021, 16:06

vezni написа:От условието не се разбира, че става въпрос за думи с 6 букви. Не може ли да има дума с 3 букви примерно? Другото, което не е ясно, е дали буквите може да се повтарят. Без тези уточнения можем само да гадаем кой е правилният отговор.

Не може да се повтарят от заглавието (споменал съм го в заглавието).
И изрично съм питал с 6 букви трябва да е.
Гост

Мнениеот peyo » 15 Ное 2021, 16:50

Гост написа:Условие: Колко низа(думи) могат да се образуват чрез подреждане на буквите от множеството A = {a, b, c, d, e, f}, така че:
в) Буквите a и b са непосредствено една след друга: Тук получих 4 X 4!, но не съм сигурен дали съм разсъждавал правилно.

Разглеждаме само думи с 6 букви. Това а,b да са една до друга се свежда до задача за дума с 5 букви от множеството {Q,c, d, e, f}, Където Q=ab. Тогава за първа буква имаме 5 възможности, за втора 5*4, за 3-та 5*4*3 и така нататък, докато отговора стане 5!.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот Гост » 15 Ное 2021, 17:06

peyo написа:
Гост написа:Условие: Колко низа(думи) могат да се образуват чрез подреждане на буквите от множеството A = {a, b, c, d, e, f}, така че:

Разглеждаме само думи с 6 букви. Това а,b да са една до друга се свежда до задача за дума с 5 букви от множеството {Q,c, d, e, f}, Където Q=ab. Тогава за първа буква имаме 5 възможности, за втора 5*4, за 3-та 5*4*3 и така нататък, докато отговора стане 5!.

Не трябва ли да започнем от 4? Тъй като първата буква в случая да кажем Q ще заеме две позиции и така ще останат още 4 букви?
И да попитам а и b верни ли са?
Гост

Мнениеот Гост » 15 Ное 2021, 17:15

Разглеждаме само думи с 6 букви. Това а,b да са една до друга се свежда до задача за дума с 5 букви от множеството {Q,c, d, e, f}, Където Q=ab. Тогава за първа буква имаме 5 възможности, за втора 5*4, за 3-та 5*4*3 и така нататък, докато отговора стане 5!.[/quote]

Виж този пример:
Прикачени файлове
Screenshot_1.png
Screenshot_1.png (61.1 KiB) Прегледано 1279 пъти
Гост

Мнениеот pal702004 » 15 Ное 2021, 17:31

За а) и б) съм съгласен. За в) - не. Представи (ab) като неразделна група $(ab)=x$ и сега имаш 5 елемента: x,c,d,e,f. Които могат да се подредят по $5!$ начина. И трябва да умножим по 2, защото за всяка пермутация, (ab) и (ba) са различни варианти на $x$. Или $2\cdot 5!$
pal702004
Математик

Рейтинг: 1402

Мнениеот Гост » 15 Ное 2021, 17:40

pal702004 написа:За а) и б) съм съгласен. За в) - не. Представи (ab) като неразделна група $(ab)=x$ и сега имаш 5 елемента: x,c,d,e,f. Които могат да се подредят по $5!$ начина. И трябва да умножим по 2, защото за всяка пермутация, (ab) и (ba) са различни варианти на $x$. Или $2\cdot 5!$

Хмм, има логика да. Не се бях замислил, че може да разменим ab. Благодаря! Така и така сме загрели ще ударите ли едно рамо и на още една задача :D

Дадени е колода с 52 карти. Иваждаме 5 от тях. В колко от тях случаи:

a) Всички карта са от една боя и точно 3 от тях са последователни:
b) Има поне по една карта от вся боя.
в) Kартите са само отт две бои.

Ако дадете някакви насоки ще съм благодарен
Гост

Назад към Дискретната математика