Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Правилен превод на някои понятия

Правилен превод на някои понятия

Мнениеот mrproper » 25 Апр 2011, 07:33

Здравейте,

Не съм учил математика в университета, но ми е интересна и чета разни работи на английски. Материалите са хубави и разнообразни и аз знам езика добре, но четенето на английски поражда някои проблеми, когато се опитам да прочета нещо на български, тъй като някои неща си имат съвсем различни имена. Може ли някой да ми помогне с превода на някои понятия?

ring
semiring
injection (one-to-one function into)
bijection (one-to-one function onto)
composition (of functions)
countable (set)
relation
reflexivity (relations)
transitivity (relations)
symmetry (relations)
antisymmetry (relations)
asymmetry (relation)
equivalence
ordering
well founded (set, relation)

Горе-долу това са. Засега ...
mrproper
Нов

Рейтинг: 0

Re: Правилен превод на някои понятия

Мнениеот nikko » 25 Апр 2011, 08:29

ring - пръстен
semiring - полупръстен
injection (one-to-one function into) -инекция
bijection (one-to-one function onto) - биекция
composition (of functions) - композиция
countable (set) - изброимо (множество)
relation - ралация
reflexivity (relations) - рефлексивност
transitivity (relations) - транзитивност
symmetry (relations) - симетрия (често се казва симетричност за свойството на релацията)
antisymmetry (relations) - антисиметрия (антисиметричност)
asymmetry (relation) - асиметрия (асиметричност)
equivalence - еквивалентност
ordering - подредба
well founded (set, relation) - тук вече не съм сигурен за точния превод в литературата, ако дадеш конкретен пример за дефиницията на такова множесто или релация ще ти кажа точния термин на български
nikko
Фен на форума

Рейтинг: 5

Мнениеот inveidar » 25 Апр 2011, 09:11

well founded - еднозначно определено множество, релация?
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот mrproper » 26 Апр 2011, 11:58

Значи неправилно ме уплаши превода на bijection, surjection и injection. Другите работи са почти напълно едно към едно. Благодаря много!!!!
mrproper
Нов

Мнениеот mrproper » 27 Апр 2011, 09:03

Вижте какво намерих.

http://mathdict.chitanka.info/en/bg-en/-.txt

Освен това правилно ли превеждам
domain - дефиниционно множество
range (за функция) - обхват
mrproper
Нов

Мнениеот inveidar » 30 Апр 2011, 00:05

mrproper написа:domain - дефиниционно множество
range (за функция) - обхват

И двете означават област от стойности, дефиниционна област
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот drago » 30 Апр 2011, 08:08

domain, range: за функция (наи-вече за релация) първото е деф. облас, второто: множеството от стойности:
well founded (set, relation): не съм сигурен за превода: добре наредено (релация, множество)- всяко подмножество има минимален елемент (по отношение на дадената релация). Например, ако е налице такава подредба, е валиден принципът на трансфинитната индукция...Всъщност добрата подредба е малко-повече от well founded: там се изисква още всеки 2 елемента да са сравними (с релацията).
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот inveidar » 30 Апр 2011, 15:55

Drago е абсолютно прав! :oops:
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 23 Сеп 2022, 07:25

Здравейте,

аз подобно на автора на темата, ми се "налага" да уча от ресурси на английски и да взимам изпити на български.

Имам въпрос за термина "equivalence". Видео уроците, които гледам говорят за два случая:
- Equal sets са множества, които имат еднакви елементи, пример: A = {1, 2, 3, 4, 5} и B = {1, 2, 3, 4, 5}
- Equivalent sets са множества с еднаква кардиналност*, пример A = {1, 2, 3} и B = {4, 5, 6}

Не мога да намеря термина на български за втория термин на английски. В уикипедия намерих "равномощни множества", но в статията се използват други термини от теория на множествата, които не са ми все още понятни и не съм сигурна дали това е правилния термин.

* кардиналност - може би също се казва "мощност на множество"?
Гост

Мнениеот peyo » 23 Сеп 2022, 07:49

Гост написа:Здравейте,

аз подобно на автора на темата, ми се "налага" да уча от ресурси на английски и да взимам изпити на български.

Имам въпрос за термина "equivalence". Видео уроците, които гледам говорят за два случая:
- Equal sets са множества, които имат еднакви елементи, пример: A = {1, 2, 3, 4, 5} и B = {1, 2, 3, 4, 5}
- Equivalent sets са множества с еднаква кардиналност*, пример A = {1, 2, 3} и B = {4, 5, 6}

Не мога да намеря термина на български за втория термин на английски. В уикипедия намерих "равномощни множества", но в статията се използват други термини от теория на множествата, които не са ми все още понятни и не съм сигурна дали това е правилния термин.

Много объркващо би било да наричаме две множества "equivalent" , когато те не са еднакви. Eqial и equivalent са синоними в английския.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот peyo » 23 Сеп 2022, 11:27

Гост написа:equal i equivalent ne sa sinomi

Виж сам като не вярваш: https://www.merriam-webster.com/dictionary/equal
peyo
Математик

Мнениеот Гост » 23 Сеп 2022, 15:04

davash mi link, koito dori ne si go chel; "EQUIVALENT implies amounting to the same thing in worth or significance. two houses equivalent in market value EQUAL implies being identical in value, magnitude, or some specified quality. equal shares in the business"
Гост

Мнениеот Гост » 23 Сеп 2022, 16:38

Да, във курса, който в момента карам (не мога да линкна, че е платен), equivalent и equal не са едни и същи термини (то и думичките значат различни неща, както спомена другия Гост).

Това клипче говори д/г за това, което е в курса: https://www.youtube.com/watch?v=N_fZwQjsZvs

Интересно ми е как се наричат на български, ако имам въпрос, да не се изложа. :D
Гост

Мнениеот peyo » 23 Сеп 2022, 17:57

Гост написа:davash mi link, koito dori ne si go chel; "EQUIVALENT implies amounting to the same thing in worth or significance. two houses equivalent in market value EQUAL implies being identical in value, magnitude, or some specified quality. equal shares in the business"

Къде пък го намери това изречение?!

Първата дефиниция от горе надолу:

Definition of equal

(Entry 1 of 3)
1a(1) : of the same measure, quantity, amount, or number as another
(2) : identical in mathematical value or logical denotation : equivalent

Всеки който дава различен смисъл на думите equal и equivalent рискува да бъде разбран погрешно и трябва всеки път да обяснява разликата. А на другия ден трябва да повтори, защото никой няма да помни кое беше едното и кое другото.
peyo
Математик

Мнениеот Гост » 23 Сеп 2022, 18:18

peyo написа:
Гост написа:davash mi link, koito dori ne si go chel; "EQUIVALENT implies amounting to the same thing in worth or significance. two houses equivalent in market value EQUAL implies being identical in value, magnitude, or some specified quality. equal shares in the business"

Къде пък го намери това изречение?!

Първата дефиниция от горе надолу:

Definition of equal

(Entry 1 of 3)
1a(1) : of the same measure, quantity, amount, or number as another
(2) : identical in mathematical value or logical denotation : equivalent

Всеки който дава различен смисъл на думите equal и equivalent рискува да бъде разбран погрешно и трябва всеки път да обяснява разликата. А на другия ден трябва да повтори, защото никой няма да помни кое беше едното и кое другото.

javno mnogo povurhnostno chetesh...iskash li da razberesh razlikata, ili ne?
Гост

Мнениеот Гост » 29 Окт 2022, 10:04

Гост написа:Здравейте,

Пак съм аз, започна семестъра и вече имам отговор на въпроса ми:
- equal sets = равни множества
- equivalent sets = равномощни множества

Поздрави!
Гост

Мнениеот ammornil » 29 Окт 2022, 10:43

Попитах колежка, която е математик по образование, за дефиниция за "well founded" и тя ми каза, че не може да се даде дефиния без да има контекст.

Например:
В най-общ смисъл словосъчетанието се разбира като "добре обоснован" или "имащ доказана вярност", но...

... "well-founded set A" е такова множество, което се състои само от краен брой вложени, крайни множества и не е рекурсивно. Тоест, A е такова, че няма безкрайни серии от вида [tex]X_{n} \in X_{n-1} ... X_{2} \in X_{1} \in A[/tex] и не съществува връзка [tex]A \in T \in A[/tex]. Това не означава, че A е ограничено, просто че не е безкрайно дълбоко.

... "well-founded relation" е такава зависимост, която няма безкраен брой клонове.

... "well-founded partial order on a set D " е ред определен от такава зависомост дефинирана в D, за която всяко непразно подмножество на D има най-малък елемент по отношение на тази зависмост.

и т.н. Нужно е да се даде контекст за да се потърси смисъл.

Надявам се това обяснение да има повече смисъл за Вас околкото има за мен. :roll: ;)

P.S.
equivalent = равнозначен, с еднакви последствия

equal = равностойностен, с равня мярка
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1776

Назад към Дискретната математика