Здравейте, отдавна не бях влизал в този форум, но ето че отново имам нужда от помощ.
Наскоро се захванах с един проект, където трябваше да интерполирам голям брой графики, и съответно като най-лесен начин за интерполация приех да представям кривите с уравнения от вида:
[tex]f(x) = \sum_{i=0}^{i=6}a_{i}.x^{i}[/tex]
полиномите свършиха чудесна работа, и грешката е по-малка от 1% ( което е много задоволително ), проблема е че извън границите, в които съм интерполирал, относителната грешка е 100%, за да бъдат валидни резултатите ми за всяка една стойност на [tex]x[/tex] се налага да интерполирам отново тези функции, но със полиноми от вида:
[tex]f(x) = A.ln(x) + B.cos(x) + C.e^{x}[/tex]
Търсих в поне 10 различни учебника за числени методи, на навсякъде основно се набляга на Spline интерполации. Въпроса ми е как да представя [tex]ln(x), cos(x), e^{x}[/tex] така че да си образувам матрица от коефициенти пред единствената променлива и след като е реша да намеря съответните стойности на коефициентите. Имах идея да ги развия в ред на Тейлор, но се притеснявам че това би довело до още по-голяма грешка ... Ако някой има идеи или предложения се надявам да я сподели.
Благодаря предварително!

Меню