Здравейте , задачата е следната :
Дадени са височината - h и ъгъл м/у
диагоналите [tex]\varphi[/tex] . Намерете
лицето на равнобедрения трапец.
Гост написа:Здравейте , задачата е следната :
Дадени са височината - h и ъгъл м/у
диагоналите [tex]\varphi[/tex] . Намерете
лицето на равнобедрения трапец.
Гост написа:И аз я реших така, но ме домързя да напиша
Гост написа:Благодаря , сега ако може и тази :
Равнобедрен трапец е вписан в окръжност
Дадени са голяма основа а и ъгъл [tex]\alpha[/tex] при
основата.Да се намери лицето на трапеца.
Гост написа:Около окръжност е описан равнобедрен трапец
това е условието , сигурно съм го объркал..
Гост написа:Нещо отговорите на ptj и S.B. се различават, което значи, че поне единият от тях е грешен![]()
![]()
Гост написа:Ясно , а как се пресмята косинуса на края
на задачата ?
S.B. написа:Гост написа:Нещо отговорите на ptj и S.B. се различават, което значи, че поне единият от тях е грешен![]()
![]()
Ако се постараете да преработите отговора на ptj би трябвало да получите моя отговор.Зависи от това до каква степен сте изучили преобразованията в тригонометрията.Наистина е смешно,че не владеете тригонометричните преобразувания!
Гост написа:Има една 4-ка в знаменателя дето пречи да се получи същия отг.
ptj написа:[tex]\frac{r}{ \frac{a}{2}}=tg( \frac{ \alpha }{2} ) \Rightarrow r= \frac{a}{2}.tg( \frac{ \alpha }{2} )[/tex]
Аналогично малката основа:
[tex]\frac{r}{ \frac{c}{2}}=tg( \frac{180 ^\circ - \alpha }{2} ) \Rightarrow c= \frac{r}{2.tg(90- \frac{ \alpha }{2}) }= \frac{r}{2.ctg( \frac{ \alpha }{2} )}= \frac{r.tg( \frac{ \alpha }{2} )}{2}[/tex]
[tex]S= \frac{1}{2}(a+b+c+d).r= \frac{2}{2}(a+c).r=(a+ \frac{r.tg ( \frac{ \alpha }{2} ) }{2}).\frac{a}{2}.tg( \frac{ \alpha }{2} )=[/tex]
[tex]=\big(a+ \frac{a}{4}.tg^2( \frac{ \alpha }{2} )\big).\frac{a}{2}.tg( \frac{ \alpha }{2} )= \frac{a^2.tg( \frac{ \alpha }{2} )}{2}\big(1+ \frac{tg^2( \frac{ \alpha }{2} )}{4} \big)[/tex]
ptj написа:
П.П. Ако в три реда доказателство не можете да намерите грешката,
това означава само едно - главите ви са със сериозен недостиг на сиво вещество...![]()
![]()
Регистрирани потребители: Google [Bot]