Гост написа:Благодаря Ви. Това значи ли, че центърът на описаната окръжност съвпада с пресечната точка на диагоналите?
Не и в този случай, което се вижда и от черетежа. По принцип центъра на описаната окръжност е пресечената точка на симетралите за страните.
Ако трапеца е [tex]ABCD[/tex], a центъра на описаната му окръжност е [tex]О[/tex],
то като спуснете перпендикуляри от него към малката страна и едното бедро ще получите два еднакви правоъгълни триъгълника.
Като следствие [tex]\triangle BOC \cong \triangle COD \cong DOA[/tex]. защото всеки от тях е рабнобедрен и има един ъгъл [tex]60 ^\circ[/tex],
т.е. те се явяват равностранни.
Ако разгледами [tex]\angle AOB=\angle AOD+ \angle DOC+\angle COB=60 ^\circ +60 ^\circ +60 ^\circ =180 ^\circ[/tex].
Тогава т. [tex]O[/tex] се явява среда на [tex]AB[/tex].
Лицето на трапеца е сума на лицата на 3-те равностранни триъгълника, а всеки от тях има височина [tex]h[/tex],
т.е. съответно страните им ще са с дължина [tex]a= \frac{h}{sin(60 ^\circ) }= \frac{2h}{ \sqrt{3} }[/tex].
[tex]S_{ABCD}=3. \frac{a.h}{2}= h^2 \sqrt{3}[/tex]
П.П. Имам една малка техническа забележка:
Доколкото си спомням от моето време като ученик, приетото означението за котангес е [tex]"ctg"[/tex], а в по-старите четиризначни таблици може да срещнете и [tex]"cotg"[/tex].
Означението "cot" съм виждал за първи път върху клавишите на старите калкулатори. Не съм сигурен дали то не е прието в английскоговорящите страни.