Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Хубава състезателна геометрия за 10 клас

Въпроси, които си нямат категория

Re: Хубава състезателна геометрия за 10 клас

Мнениеот strangerforever » 02 Апр 2012, 20:29

gredon написа:Изобщо не правя предположения. Общинския ми кръг беше на 7 януари, а синусова теорема взехме миналата седмица т.е края на март началото на април.. Колкото и разминаване да има в общините, едва ли е близо 2 месеца, нали :) ?
П.С. В някои общини общинския кръг е бил през декември :D, а задачата ми беше дадена за подготовка за ЕМТ - 4-6 ноември ....

Така е, но всяка година е различно. Но това е незначително, казвайки "това е за общински кръг задача" съм допускал, че десетокласният материал е изучен. Все пак е за 10. клас задача. Друга е темата, че не е проблем да си я докажеш, дори да не е учена.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот ganka simeonova » 02 Апр 2012, 20:46

Gredon, не знаеш ли,има хора, които се раждат със син. т-ма...
ganka simeonova

Мнениеот strangerforever » 02 Апр 2012, 20:49

ganka simeonova написа:Gredon, не знаеш ли,има хора, които се раждат със син. т-ма...

По-скоро има хора, които по някаква случайност в ДЕСЕТИ клас са чували за синусова теорема.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот mary_il_bg » 02 Апр 2012, 21:03

В състезанията попринцип много, много не се съобразяват и понякога дават задачи върху невзет още материал и затова е хубаво да се преглеждат и напред нещата. Мога да дам пример с един мой съученик, който е минал и материала за 12 клас. (сега на Пролетното стана 1ви).
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Рейтинг: 5

Мнениеот gredon » 02 Апр 2012, 21:24

Принципно си права :) , но от моите наблюдения за състезания работа вършат много теореми, които са по-усложнени от училищните, но все пак не са твърде напред с тях - например теорема на Кейси, неравенства на Коши, критерий на Айзенщайн за разложимост на полиноми, различни леми... Аз не мога да си разбера решението от септември миналата година (защо никога не разписвам всичко на чисто? :oops: ) и ви приканвам да потърсим синтетично решение.
gredon
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот inveidar » 03 Апр 2012, 08:46

Задачата е хубава и не лесна! Става за първа или втора на състезание по математика. Друг е въпросът какви задачи се дават по нашите състезания и дали е редно да е така. Но това го решават тези, които дават задачите, не ние.
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот mkmarinov » 03 Апр 2012, 23:58

mary_il_bg написа:В състезанията попринцип много, много не се съобразяват и понякога дават задачи върху невзет още материал

Понякога? :lol: По-скоро винаги.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Предишна

Назад към Геометрия