Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Геометрия за 9 клас

Въпроси, които си нямат категория

Геометрия за 9 клас

Мнениеот Гост » 27 Май 2012, 14:26

Отсъствах от училище, тъй като бях на състезание и материалът за предстоящото ми класно е взет изцяло по време на състезанието. Преподавателят ми се съгласи да отложи класното с 1 седмица, но има някои задачи, които не разбирам.
Ще съм много благодарен, ако може да ми помогнете с тези задачи! :)

1 задача: В правоъгълен трапец с голяма основа 9 см е вписана окръжност с радиус 3 см. Намерете малката основа и диагоналите на трапеца.

2 задача: Дадени са две пресичащи се окръжности k1 (O1; R=9см) и k2 (O2; r=3см) и е построена общата им външна допирателна MN. Ако MN:О1О2=4:5, намерете разстоянието O1O2 между центровете на окръжностите.

3 задача: Диагоналът AC на равнобедрения трапец ABCD е перпендикулярен на бедрото BC. Намерете малката основа CD, ако голямата основа AB=a и AD^2+CD^2=11/16.a^2

4 задача: Перпендикулярът, спуснат от връх на тъп ъгъл в ромб към негова страна, дели по-големия диагонал на отсечки 3,5 см и 12,5 см. Намерете страната на ромба и другият диагонал.

5 задача: Равнобедрен триъгълник ABC (AC=BC) е вписан в окръжност и медианата му AD е продължена до пресичане с окръжността в точка М. Да се намерят страните на триъгълника, ако AD=27 см, а DM=16 1/3 см

Благодаря за отделеното време!
Гост

Назад към Геометрия