Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Два триъгълника са подобни ако са равнобедрени с равен ъгъл?

Въпроси, които си нямат категория

Два триъгълника са подобни ако са равнобедрени с равен ъгъл?

Мнениеот koncara » 07 Юни 2012, 11:49

Попаднах на интересна задача, на която отговора ми е много чуден: Ако един от ъглите на равнобедрен триъгълник е равен на ъгъл от друг равнобедрен триъгълник, вярно ли е твърдението, че двата триъгълника са подобни ?
koncara
Фен на форума

Рейтинг: 2

Re: Два триъгълника са подобни ако са равнобедрени с равен ъ

Мнениеот strangerforever » 07 Юни 2012, 15:40

koncara написа:Попаднах на интересна задача, на която отговора ми е много чуден: Ако един от ъглите на равнобедрен триъгълник е равен на ъгъл от друг равнобедрен триъгълник, вярно ли е твърдението, че двата триъгълника са подобни ?

Естествено, защото има известна линейна зависимост между двата неизвестни ъгъла в равнобедрения триъгълник, т.е. който и да е от двата напълно определя ъглите на триъгълника.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот koncara » 07 Юни 2012, 16:04

Отговора на задачата е : Не винаги. Затова се усъмних в условието. Според мен би трябвало да са подобни, но какво ще означава не винаги, и защо не винаги са подобни ?
koncara
Фен на форума

Рейтинг: 2

Мнениеот strangerforever » 07 Юни 2012, 16:20

koncara написа:Отговора на задачата е : Не винаги. Затова се усъмних в условието. Според мен би трябвало да са подобни, но какво ще означава не винаги, и защо не винаги са подобни ?

Глупости съм писал, естествено. Ако двата равни ъгъла са при върха или при основата едновременно - само тогава. Но ако ъгъл при основата на единия е равен на ъгъл при върха на другия, очевидно не са, и обратното.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Назад към Геометрия