Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Триъгълник в окръжност.

Въпроси, които си нямат категория

Триъгълник в окръжност.

Мнениеот Гост » 15 Мар 2013, 19:01

Здравейте, не знам къде бъркам, но прекарах 2 часа мислене върху тази задача, така и не го измислих ще съм благодарен на малко помощ.Ето я и задачата.
В триъгълник ABC точката О е центърът на описаната окръжност. Ако ъгъл ACB=70, то мярката на ъгъл AOB е равна на:
а)70
б)110
в)120
г)140
Кой е верният и защо.
Гост

Re: Триъгълник в окръжност.

Мнениеот ganka simeonova » 15 Мар 2013, 19:30

Два часа? [tex]\angle AOB=2\angle ACB=140^\circ[/tex]
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 15 Мар 2013, 20:08

Гост написа:Здравейте, не знам къде бъркам, но прекарах 2 часа мислене върху тази задача, така и не го измислих ще съм благодарен на малко помощ.Ето я и задачата.
В триъгълник ABC точката О е центърът на описаната окръжност. Ако ъгъл ACB=70, то мярката на ъгъл AOB е равна на:
а)70
б)110
в)120
г)140
Кой е верният и защо.

А по-сериозните тогава колко часа ти отнемат? ;) В учебника ти нали има теорията за вписан и централен ъгъл? С познаването на тая теория задачата се решава наум за 2, но не часа , а секунди.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Xixibg » 15 Мар 2013, 20:43

Ей , много сте лоши Вие двете.
Нека обясня,
Намиране на учебника - 45 минути (обикновено учебниците по математика поради рядкото им използване са добре затрупани и скрити от самите нас)
Обаждане на отличника в класа да ни каже от кой раздел е задачата - 30 минути.(Успявам да се свържа чак на третия телефонен номер.Човека не е на "Ти" с математиката ,но поне знае до къде сме стигнали в училище.Първите двама не искат да говорят с мен защото съм ги наричал зубъри.)
Отварям учебника и......"О Боже...на какъв език е написано всичко :?: Току що отлетя още половин час.
Замислям се ....... около 15 минути и решавам.В интернет знаят всичко.

П.П. Надявам се автора да има чувство за хумор .Не пиша това за да обидя някой ;)
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 15 Мар 2013, 20:49

Xixibg написа:Ей , много сте лоши Вие двете.
Нека обясня,
Намиране на учебника - 45 минути (обикновено учебниците по математика поради рядкото им използване са добре затрупани и скрити от самите нас)
Обаждане на отличника в класа да ни каже от кой раздел е задачата - 30 минути.(Успявам да се свържа чак на третия телефонен номер.Човека не е на "Ти" с математиката ,но поне знае до къде сме стигнали в училище.Първите двама не искат да говорят с мен защото съм ги наричал зубъри.)
Отварям учебника и......"О Боже...на какъв език е написано всичко :?: Току що отлетя още половин час.
Замислям се ....... около 15 минути и решавам.В интернет знаят всичко.

П.П. Надявам се автора да има чувство за хумор .Не пиша това за да обидя някой ;)

Хихи, това е най-добрият ти пост досега :))) Много ми хареса, наистина.
ganka simeonova

Мнениеот Гост » 15 Мар 2013, 23:10

Не разбрах кое му е странното на това, че съм се хванал да уча математика не съм навътре в нещата за това не разбирам защо реагирахте така, нов съм, а и сега за първи път чувам за централен ъгъл явно е било някъде от предишните години, все пак много благодаря за помощта и отделеното време.
Гост

Назад към Геометрия