Здравейте. Намерих една стара тема във форума но за съжаление не мога да пиша в нея.
Става въпрос за Пресечен конус, има си формула и чертеж (обяснено е добре) но нещо не се получава правилно
ето темата:
така, направих чертеж. развивката на пресечен конус е разлика на два сектора, от два концентрични кръга.
това е фигурата ABCD. голямата дъга AB е дължината на долната основа на пресечения конус с радиус R.
малката дъга CD е дължината на малката основа на пресечения конус с радиус r.
доколкото разбрах ти имаш двата радиуса и височината на пресечения конус, която ще ознаим с H
за да направиш развивката ще ти е необходим ъгъл алфа, BO=l(l-радиус на голямата концентрична окръжност) и OD=l1-(радиус на малката концентрична окръжност)
ще опиша стъпките, които трябва да направиш по дадени R,r,H, за да намериш l, l_{1}, \alpha
1.[tex]h=\frac{rH}{R-r}[/tex]
2.[tex]l_{1}=\sqrt{h^{2}+r^{2}}[/tex]
3.[tex]l=\frac{Rl_{1}}{r}[/tex]
4.[tex]\alpha =\frac{360^\circ.R }{l}[/tex]
така вече имаш всичко необходимо за да направиш концентричните кръгове с радиуси
l; l_{1} и ъгъл \alpha , за да оформиш секторите
Ето един пример:
R-10см, r-5см, H- 5см
1.h=[tex]\frac{5.5}{10-5 } =\frac{25}{5 }[/tex] h=5
2.[tex]l_1=\sqrt{5^2+5^2} =\sqrt{25+25} =\sqrt{50} =7[/tex]
3.[tex]l=\frac{10.7}{5 } = \frac{70}{5 } = 14[/tex]
4.[tex]a=\frac{360^\circ .10}{14 } = \frac{3600}{14 } =257^\circ -360^\circ = 103^\circ[/tex]
Проблема е че като го начертая и изрежа от лист стават съвсем други размери R към 19см, r към 10см, единствено H e 5см не съм добър по математика ще съм благодарен ако помогне някой.
ако някой може да помогне ще съм му благодарен

Меню