Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Разполагане на точки в една линия

Въпроси, които си нямат категория

Разполагане на точки в една линия

Мнениеот shadowless » 11 Фев 2014, 02:23

Да речем, че имаме една фиксирана точка А, разположена случайно от група други точки G, които също са разположени на случаен принцип. Как да намеря новите координати на всяка точка от групата G, така че да са разположени в една линия с фиксирана дължина, и тази линия е успоредна на точка А?

Благодаря предварително, и предварително се извинявам ако не схвана отначало - в момента си пиша една програма, добър съм при парсване на текст и общ дизайн на структурата на приложенията, но по теоретична математика съм кръгла нула :lol:
shadowless
Нов

Рейтинг: 0

Re: Разполагане на точки в една линия

Мнениеот Knowledge Greedy » 11 Фев 2014, 08:41

Като начало - явно ще е в областта на приложение на приближения с най-малки квадрати.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот kmitov » 11 Фев 2014, 09:50

Да речем, че имаме една фиксирана точка А, разположена случайно от група други точки G, които също са разположени на случаен принцип. Как да намеря новите координати на всяка точка от групата G, така че да са разположени в една линия с фиксирана дължина, и тази линия е успоредна на точка А?

Не знам как ще стане тази линия успоредна на точка А?
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот Knowledge Greedy » 11 Фев 2014, 10:16

:o :lol:
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот shadowless » 11 Фев 2014, 14:49

Успоредна от гледна точка на това, че двата ѝ края ще са на еднакво разстояние от А.

Това с квадратите не го разбрах. Тоест изчертавам квадрат със страна дължината на отсечката до А, като тя ще бъде половяща на срещуположната страна на отсечката/страната? Ако е така, как да го разпиша?
shadowless
Нов

Мнениеот kmitov » 11 Фев 2014, 18:09

shadowless написа:Да речем, че имаме една фиксирана точка А, разположена случайно от група други точки G, които също са разположени на случаен принцип. Как да намеря новите координати на всяка точка от групата G, така че да са разположени в една линия с фиксирана дължина, и тази линия е успоредна на точка А?

Благодаря предварително, и предварително се извинявам ако не схвана отначало - в момента си пиша една програма, добър съм при парсване на текст и общ дизайн на структурата на приложенията, но по теоретична математика съм кръгла нула :lol:

Ако условието на тази задача ти е дадено от някой, който знае за какво става дума, просто го препиши буквално, а ако си си я измислил сам, изглежда, че сам ще трябва да си я решиш.
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот shadowless » 12 Фев 2014, 03:50

Това е една от бойните тактически формации на пехотата (или авиацията/флотата). Не е трудно да итерирам всяка точка и да я поставя на линията с дадена стъпка, трудно ми е да направя линията да сочи към фиксираната точка.
shadowless
Нов

Назад към Геометрия