Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Лице на шестоъгълник

Въпроси, които си нямат категория

Лице на шестоъгълник

Мнениеот Zarrie » 08 Юни 2016, 13:55

Здравейте,
Имам въпрос относно дадената задача
123.jpg
123.jpg (49.41 KiB) Прегледано 880 пъти

И това дали отговорът е коректен спрямо условието?
Това, което ме обърква е, че според мен трябва да фигурират три параметъра за частите на трите страни, които се отнасят тъй както m:n:m, в противен случай така поднесеният отговор ме навява на мисълта, че триъгълникът трябва да е равностранен.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Лице на шестоъгълник

Мнениеот Davids » 08 Юни 2016, 14:23

Дадено ти е лицето S, което всъщност представлява зависимостта между самите страни като стойности. Другото вече са коефициентите на пропорционалност между частите, които в комбинация със S дават лицето на получения шестоъгълник независимо какви са стойностите на самите страни. Поне така мисля, че би било логично :mrgreen:
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Knowledge Greedy » 08 Юни 2016, 14:30

Лице на 6-ъгълник.png
Лице на 6-ъгълник.png (3.92 KiB) Прегледано 875 пъти
Отговорът, който си дал, точно отговаря на условието и на картинката. И на коментара на Davids » Сря Юни 08, 2016 3:23 pm. ;)
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Davids » 08 Юни 2016, 16:40

Така и така да се намеря на работа, че нямам какво да правя, пък и ако ти трябва все пак решение :D
Ще ползвам чертежа на Knowledge Greedy за да обяснявам по него. По равните отношения (Талес) се вижда ясно, че правите, свързващи точките на деление, са успоредни на страната срещу тях. И тъй като отношението при всички двойки свързваща отсечка - страна е [tex]\frac{m}{2m+n}[/tex], то от там следва, че всяко малко бяло триъгълниче на чертежа, което е извън шестоъгълника, е подобно на големия триъгълник и коефициентът на подобност е
[tex]k = \frac{m}{2m+n}[/tex]. И тъй като лицата на подобните триъгълници се отнасят както [tex]k^{2}[/tex], то имаме, че лицето на всеки от малките триъгълници е [tex]S' = \frac{m^{2}}{(2m+n)^{2}}S[/tex]. И след като тези триъгълници са три, можем да изразим лицето на шестоъгълника, като извадим тези три лица от лицето на големия:
[tex]S_{Ш} = S - 3.S' = S - 3.\frac{m^{2}}{(2m+n)^{2}}S = S(1 - \frac{3m^{2}}{(2m+n)^{2}}) = S(\frac{4m^{2} + 4mn + n^{2} - 3m^{2}}{(2m+n)^{2}}) =[/tex]
[tex]S_{Ш} = \frac{m^{2} + 4mn + n^{2}}{(2m+n)^{2}}S[/tex]
където [tex]S = S_{ABC}[/tex]
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Назад към Геометрия