1. Зад.:

- trapec_lice_a_alpha.png (28.38 KiB) Прегледано 268 пъти
До изразяването на обозначените ъгли съм стигнал чрез подобието на:
[tex]\Delta DCE \approx \Delta CAE \approx \Delta ABE[/tex] и изразяването на [tex]\beta = 90 - \alpha[/tex]
Аз лично подхождам така, една бърза синусова теорема за [tex]\Delta ACD[/tex]:
[tex]\frac{x}{sin\alpha} = \frac{d}{sin(90+\alpha) = cos\alpha} = \frac{a}{sin(90-2\alpha) = cos2\alpha}[/tex]
Откъдето изразяваме [tex]x, d[/tex] чрез [tex]a; \alpha[/tex]:
[tex]\Rightarrow x = \frac{asin\alpha}{cos2\alpha}[/tex]
[tex]\Rightarrow d = \frac{acos\alpha}{cos2\alpha}[/tex]
А от синусова теорема за [tex]\Delta ABC[/tex]:
[tex]\frac{y}{cos\alpha} = \frac{d}{sin\alpha} = \frac{acos\alpha}{sin\alpha.cos2\alpha}[/tex]
[tex]\Rightarrow y = \frac{acos^2\alpha}{sin\alpha.cos2\alpha}[/tex]
А за височината [tex]h[/tex] (CH, забравих да я начертая) лесно се вижда, че [tex]h = d.cos2\alpha = ... = acos\alpha[/tex]
Остана лицето:
[tex]S = (a+b).\frac{h}{2} = (\frac{asin\alpha}{cos2\alpha} + \frac{acos^2\alpha}{sin\alpha.cos2\alpha}).\frac{acos\alpha}{2}[/tex]
[tex]S = \frac{a(sin^2\alpha + cos^2\alpha)}{sin\alpha.cos2\alpha}.\frac{acos\alpha}{2} = \frac{a^2cos\alpha}{2sin\alpha.cos2\alpha}[/tex]
[tex]S = \frac{a^2cotg\alpha}{2cos2\alpha}[/tex]
Не знам защо, но отговорът ми е космически далеч от твоя. Или нещо бъркам (проверявах го 10 пъти, пробвах и по различни начини, но уви), или има друга грешка някъде. Или просто е нужен друг подход, за да се достигне дадения вид. Така или иначе реших да споделя, та да може някой да ме поправи малко или много/да сподели мнение.