Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

триъгълник ABC cotg A=3/4, sin B=2/3 да се намери ъгала C

Въпроси, които си нямат категория

триъгълник ABC cotg A=3/4, sin B=2/3 да се намери ъгала C

Мнениеот power_man » 16 Май 2010, 11:39

Ще помоля ако може някой ми обесни как да се реши тази задача:триъгълник ABC cotg A=3/4 ,sin B=2/3 да се намери ъгала C. задачата аз си я измислих незнам дали може въоб6те да се реши но ако може някой да ми обясни как да се реши ще съм му мн благодарен.
power_man
Нов

Рейтинг: 0

Re: задача

Мнениеот b1ck0 » 16 Май 2010, 12:07

Единственото ограничение в тази задача е, че сбора от ъглите трябва да е 180. Иначе задачата е еквивалентна на:
Имаме тригъглник, на който двата ъгъла са 20 и 30 ( примерно ), намерете третия ....

[tex]\beta = arcsin (\frac{2}{3})[/tex]
[tex]\alpha = arccotg(\frac{3}{4})=\frac{1}{arctg(\frac{3}{4})}[/tex]
Аватар
b1ck0
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот mathinvalidnik » 16 Май 2010, 12:47

b1ck0 написа:Единственото ограничение в тази задача е, че сбора от ъглите трябва да е 180. Иначе задачата е еквивалентна на:
Имаме тригъглник, на който двата ъгъла са 20 и 30 ( примерно ), намерете третия ....

При тоя тип условия мисля,че може да се приложи и [tex]cos\alpha+cos\beta+cos\gamma \le \frac{3}{2 }[/tex] , но тук се търси правия ъгъл в правоъгълен триъгълник...
mathinvalidnik
Фен на форума

Рейтинг: 6

Мнениеот power_man » 16 Май 2010, 12:56

може ли да се намери ъгъла C колко градуса е как ще превърнем съотношението в ъгли това не ми е ясно мерси за предишните обяснения
power_man
Нов

Мнениеот allier » 16 Май 2010, 13:27

Намери sin i cos от A и B и после sin C = sin (A+B).

За cos A вдигни cotg на квадрат и добави 1.
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Re: триъгълник ABC cotg A=3/4, sin B=2/3 да се намери ъгала C

Мнениеот power_man » 16 Май 2010, 19:35

мерси мн на всички
power_man
Нов

Мнениеот ganka simeonova » 16 Май 2010, 19:49

mathinvalidnik написа:
b1ck0 написа:Единственото ограничение в тази задача е, че сбора от ъглите трябва да е 180. Иначе задачата е еквивалентна на:

При тоя тип условия мисля,че може да се приложи и [tex]cos\alpha+cos\beta+cos\gamma \le \frac{3}{2 }[/tex] , но тук се търси правия ъгъл в правоъгълен триъгълник...

Какъв прав ъгъл!!!!???
ganka simeonova

Мнениеот mathinvalidnik » 16 Май 2010, 20:00

тригонометричните зависимости важат за правоъгълен триъгълник

[tex]cotg\alpha[/tex] е зависимостта на прилежащ катет към срещулежащ катет [tex]\frac{b}{a }[/tex] (при стандартните означения)

[tex]sin\beta[/tex] е зависимостта на срещулежащ катет към хипотенузата [tex]\frac{b}{c }[/tex]

човека пита-'на колко е равен ъгъл C([tex]\gamma[/tex]) ' това е правия ъгъл на правоъг. триъгълник.
mathinvalidnik
Фен на форума

Мнениеот ganka simeonova » 16 Май 2010, 20:11

mathinvalidnik написа:тригонометричните зависимости важат за правоъгълен триъгълник

[tex]cotg\alpha[/tex] е зависимостта на прилежащ катет към срещулежащ катет [tex]\frac{b}{a }[/tex] (при стандартните означения)

[tex]sin\beta[/tex] е зависимостта на срещулежащ катет към хипотенузата [tex]\frac{b}{c }[/tex]

човека пита-'на колко е равен ъгъл C([tex]\gamma[/tex]) ' това е правия ъгъл на правоъг. триъгълник.

Глупости^N степен
Всеки ъгъл си има тригонометрични функции, дори да не участва в правоъгълен триъгълник!!!!!
ganka simeonova

Мнениеот mathinvalidnik » 16 Май 2010, 20:17

ганка симеонова написа:
mathinvalidnik написа:тригонометричните зависимости важат за правоъгълен триъгълник

Глупости^N степен
Всеки ъгъл си има тригонометрични функции, дори да не участва в правоъгълен триъгълник!!!!!

На пръв поглед като погледнах задача и видях съотношенията съответно на котангенса и синуса ми се стори,че страните му са питагорова тройка и по-точно 3,4,5.
mathinvalidnik
Фен на форума

Мнениеот ganka simeonova » 16 Май 2010, 20:30

Ако в прав. триъгълник [tex]ctg\alpha =\frac{3}{4 } =>sin\alpha =\frac{4}{ 5}[/tex]
ganka simeonova

Мнениеот mathinvalidnik » 16 Май 2010, 20:44

ганка симеонова написа:Ако в прав. триъгълник [tex]ctg\alpha =\frac{3}{4 } =>sin\alpha =\frac{4}{ 5}[/tex]

Да,подвел съм се просто.погледнах задачата без да се замисля много.грешката е моя

п.п сорка за спама
mathinvalidnik
Фен на форума

Назад към Геометрия