Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Доказателство от ромб

Въпроси, които си нямат категория

Доказателство от ромб

Мнениеот Henz » 17 Юни 2010, 18:32

Как се доказва че диагоналите в ромб са успоредни?
Henz
Фен на форума

Рейтинг: 7

Re: Доказателство от ромб

Мнениеот martosss » 17 Юни 2010, 18:56

Като за начало са перпендикулярни! И като за край се разполовяват взаимно.
Доказателството е много лесно. Нека имаш ромб АВСД с прес. точка на диагоналите О.
Тогава триъгълник АВД е равнобедрен, ВС също. Сега А и С лежат на симетралата на ВД, откъдето АС е симетрала на ВД откъдето я разполовява и перпендикулярна на нея. Аналогично за симетралата на АС, която се явява ВД. ;)
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот Henz » 17 Юни 2010, 19:03

Ама как разбра че е симетрала.Откъде следва това. :)
Аз току що си го доказах с ъгли.Ама твоя начин е по-хитър,ако не те бърка обясни го малко по подробно. ;)
Henz
Фен на форума

Мнениеот amsara » 17 Юни 2010, 19:25

Най-лесно взаимното разполовяване на диагоналите в ромб и това, че са перпендикулярни помежду си, се доказва с познанията от 7 клас за еднакви триъгълници. :D
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот martosss » 18 Юни 2010, 14:23

Henz написа:Ама как разбра че е симетрала.Откъде следва това. :)
Аз току що си го доказах с ъгли.Ама твоя начин е по-хитър,ако не те бърка обясни го малко по подробно. ;)

Питаш ме как разбрах, че АС е симетрала на ВД?
Ами аз съм го обяснил - понеже триъгълник АВД е равнобедрен(АВ=АД по условие), то А е на равни разстояния от В и Д. Тогава А е точка от симетралата на ВД(всяка точка, която е на равни разстояния от краищата на една отсечка, е върху нейната симетрала, в случая понеже АВ=АД, то А е на равни разстояния от В и от Д, тоест лежи на симетралата на ВД.
По същия начин понеже ВС=ДС, то С е на равни разстояния от краищата на ВД, откъдето С лежи на симетралата на ВД.
От това, че А и С лежат на симетралата на ВД следва, че АС е симетрала, понеже за определянето на симетралата са ни нужни 2 точки - А и С в случая. Дотук доказахме, че АС е симетрала на ВД.

Разбра ли сега, защо АС е симетрала на ВД?
По същия начин се доказва, че ВД е симетрала на АС.
Ако все още не си разбрал кажи да обяснявам още...
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот Henz » 18 Юни 2010, 18:01

martosss написа:всяка точка, която е на равни разстояния от краищата на една отсечка, е върху нейната симетрала

Мерси всичко е ясно. :) Точно тове те питах защо AC е симетрала на BD .Това правило горе не го знаех и за това не съм те разбрал първия път. :)
Henz
Фен на форума

Мнениеот martosss » 19 Юни 2010, 08:11

Мда, ами аз принципно и в първия пост го написах като доказателство, то това е идеята на симетралата, като вземеш една точка от нея и я свържеш с краищата на отсечката и се получава равнобедрен триъгълник :) Както и да е, има сигурно и други начини за доказателство, но този ми се видя най-бърз ;) пожелавам ти успех, ти поне пускаш интересни задачи. ;)
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот Henz » 19 Юни 2010, 17:53

Благодаря ти. ;) Да това с равнобедрения триъгълник и аз го видях,като си чертаех правилото за симетралата което каза и то излезе равнобедрен триъгълник и височината му се пада симетрала. :)
Henz
Фен на форума

Назад към Геометрия