Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Нуждая се от помощ за определени задачи

Въпроси, които си нямат категория

Нуждая се от помощ за определени задачи

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 21:06

Здравейте може ли някой да ми помогне с тези задачи ще прикача снимки със чертежите. Снимка 1 е за 2рата задача, а снимка 2 е за 1вата.

1. Даден е триъгълник ABC със страни AB = 10 cm и AC = 6 cm. Точките М, N и P лежат съответно върху страните АС, АВ и ВС и са такива, че MANР е успоредник. Периметърът на успоредника е 14 cm. Намерете страните му. Запишете пълното решение на задачата.

2. Основите на трапец ABCD (AB || CD) са 15 cm и 5 cm. Точката Q е пресечната точка на продълженията на бедрата му. Намерете отношението на GQ:CB.
Прикачени файлове
2.png
2.png (18.24 KiB) Прегледано 454 пъти
1.png
1.png (21.43 KiB) Прегледано 454 пъти
$trix
Нов

Рейтинг: 0

Re: Нуждая се от помощ за определени задачи

Мнениеот Меди » 03 Апр 2020, 21:42

Здравейте!

За първата задача може да се опитате да приложите теоремата на Талес за $\angle ACB$, раменете на който са пресечени от успоредните прави $MP$ и $AB$. Разсъждението може да се направи и с подобни триъгълници. Получавам, че $AM=NP=\dfrac{9}{2}$ $cm$ и $AN=MP=\dfrac{5}{2}$ $cm$.

Ще проверите ли търсеното отношение на втората задача? Подобните триъгълници, които трябва да използвате, са $\triangle ABQ \sim \triangle DCQ$. Теоремата на Талес също е приложима (за кой ъгъл?). Може би даже е малко по-рационално и бързо. :)
"Студент – това е все още нищо, от което може да излезе всичко." – Шандор Петьофи
Меди
Фен на форума

Рейтинг: 244

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 21:59

Kristiyan K написа:Здравейте!

За първата задача може да се опитате да приложите теоремата на Талес за $\angle ACB$, раменете на който са пресечени от успоредните прави $MP$ и $AB$. Разсъждението може да се направи и с подобни триъгълници. Получавам, че $AM=NP=\dfrac{9}{2}$ $cm$ и $AN=MP=\dfrac{5}{2}$ $cm$.

Ще проверите ли търсеното отношение на втората задача? Подобните триъгълници, които трябва да използвате, са $\triangle ABQ \sim \triangle DCQ$. Теоремата на Талес също е приложима (за кой ъгъл?). Може би даже е малко по-рационално и бързо. :)

Добре благодаря много и приятна вечер!
$trix
Нов

Мнениеот Меди » 03 Апр 2020, 22:02

$trix написа:
Kristiyan K написа:Здравейте!

Добре благодаря много и приятна вечер!

Моля! Ще напишете ли вярното отношение, което се търси на втора задача?
"Студент – това е все още нищо, от което може да излезе всичко." – Шандор Петьофи
Меди
Фен на форума

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 22:08

Отношението е DQ:CB има грешка попитах дори учителя ми.
$trix
Нов

Мнениеот Меди » 03 Апр 2020, 22:15

Може да се опитате да намерите $BQ:CQ$ и $AQ:DQ$.
Меди
Фен на форума

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 22:18

Kristiyan K написа:Може да се опитате да намерите $BQ:CQ$ и $AQ:DQ$.

Може ли и да ми помогнете за тази задача моля.

Основите на трапец ABCD (AB || CD) са 6 cm и 4 cm, а диагоналите се пресичат в точка O. Намерете отношенията AO:OC и DO:DВ.
$trix
Нов

Мнениеот Меди » 03 Апр 2020, 22:24

$trix написа:
Kristiyan K написа:Може да се опитате да намерите $BQ:CQ$ и $AQ:DQ$.

Може ли и да ми помогнете за тази задача моля.

Основите на трапец ABCD (AB || CD) са 6 cm и 4 cm, а диагоналите се пресичат в точка O. Намерете отношенията AO:OC и DO:DВ.

Кои са подобните триъгълници на чертежа? Или, ако предпочитате Талес, използвайте теоремата за подходящ ъгъл.
Меди
Фен на форума

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 22:29

Кои са подобните триъгълници на чертежа? Или, ако предпочитате Талес, използвайте теоремата за подходящ ъгъл.

Нямам си и на идея заради това питам като цяло :lol:
$trix
Нов

Мнениеот Меди » 03 Апр 2020, 22:30

$trix написа:Кои са подобните триъгълници на чертежа? Или, ако предпочитате Талес, използвайте теоремата за подходящ ъгъл.

А какво учите в училище? Кой клас си?
Меди
Фен на форума

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 22:32

Kristiyan K написа:
$trix написа:Кои са подобните триъгълници на чертежа? Или, ако предпочитате Талес, използвайте теоремата за подходящ ъгъл.

А какво учите в училище? Кой клас си?

В момента 9ти. В момента минахме подобните тригълници, теоремата на талес и отношения на лицата на подобни тригълници и заради това имаме тест и ми трябва помощ.
$trix
Нов

Мнениеот Меди » 03 Апр 2020, 22:36

$trix написа:
В момента 9ти. В момента минахме подобните тригълници и теоремата на талес и заради това имаме тест и ми трябва помощ.

Отвори си учебника, прочети си уроците и разгледай примерните задачи в урочните статии. Това е много базова задача, която съм почти сигурен, че я има във всички действащи учебници. Увери се, че разбираш твърдението на теоремата на Талес и признаците и ако тогава имаш въпроси, съм сигурен, че всеки във форума би бил повече от готов да ти помогне. Може ли да попитам по кой учебник работите? :)
Меди
Фен на форума

Мнениеот $trix » 03 Апр 2020, 22:37

Kristiyan K написа:
$trix написа:
В момента 9ти. В момента минахме подобните тригълници и теоремата на талес и заради това имаме тест и ми трябва помощ.

Отвори си учебника, прочети си уроците и разгледай примерните задачи в урочните статии. Това е много базова задача, която съм почти сигурен, че я има във всички действащи учебници. Увери се, че разбираш твърдението на теоремата на Талес и признаците и ако тогава имаш въпроси, съм сигурен, че всеки във форума би бил повече от готов да ти помогне. :)

Добре благодаря и приятна вечер.
$trix
Нов

Мнениеот Евва » 04 Апр 2020, 05:07

1 зад. Ще започна от това,че [tex]P_{MANP }[/tex]=14 ; 2(AN+AM)=14 ;AN+AM=7
Тогава ще означим AN=x ,AM=7-x
x= :?:
[tex]\triangle[/tex]ABC[tex]\approx[/tex][tex]\triangle[/tex]MPC ( 1 признак) [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\frac{AB}{MP}[/tex]=[tex]\frac{AC}{MC}[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\frac{10}{х}[/tex]=[tex]\frac{6}{6-(7-х)}[/tex] ...

х=[tex]\frac{5}{2}[/tex] т.е.AN=2,5 см. , AM=7-2,5=4,5 см.
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Мнениеот S.B. » 04 Апр 2020, 08:42

$trix написа:Здравейте може ли някой да ми помогне с тези задачи ще прикача снимки със чертежите. Снимка 1 е за 2рата задача, а снимка 2 е за 1вата.

2. Основите на трапец ABCD (AB || CD) са 15 cm и 5 cm. Точката Q е пресечната точка на продълженията на бедрата му. Намерете отношението на GQ:CB.

Според мен има печатна грешка и става въпрос не за отношението [tex]GQ:CB[/tex] , а за отношението $CQ:CB$,тъй като в чертежа няма буква $G$
Според означенията на чертежа и $AB || DC \Rightarrow \triangle ABQ \approx \triangle DCQ \rightarrow \frac{CQ}{BQ} = \frac{CD}{AB} = k$, къдто $k$ е коефициента на подобие.
$\frac{CQ}{BQ} = \frac{CD}{AB} = \frac{5}{15} = \frac{1}{3} \Rightarrow k = 1:3 \Leftrightarrow CQ = x ,BQ = 3x \Rightarrow CB = 2x$
Получи се, че $\frac{CQ}{CB} = \frac{x}{2x} = \frac{1}{2}$
$$CQ : CB = 1 : 2 $$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5312

Назад към Геометрия