Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Здравейте, може ли помощ за една задача

Въпроси, които си нямат категория

Здравейте, може ли помощ за една задача

Мнениеот Georgi.g » 03 Апр 2020, 22:56

Здравейте, не мога да се справя с една задача и трябва да я изпратя до утре сутрин, някой може ли да ми помогне да се справя с нея.
Прикачени файлове
3.png
3.png (30.69 KiB) Прегледано 498 пъти
Georgi.g
Нов

Рейтинг: 1

Re: Здравейте, може ли помощ за една задача

Мнениеот KOPMOPAH » 03 Апр 2020, 23:19

И какво му е неясното? След като едното разстояние е $20$ пъти по-голямо, значи и другото също е толкова по-голямо. Остава да умножиш $5,70$ по $20$ и да получиш отговора. Също така да намериш време да научиш урока за подобни триъгълници и да разбереш защо е така :D

Изображение
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Knowledge Greedy » 05 Апр 2020, 10:48

Съмнявам се, че Georgi.g отново ще се обърне към нашия форум ( личи си от обяснението, защо иска помощ.)
Georgi.g написа:Здравейте, … и трябва да я изпратя до утре сутрин, някой може ли да ми помогне да се справя с нея.
Но, ако му е станало интересно благодарение на
KOPMOPAH написа:... Изображение
и на учебника
Това е страшно важна задача, защото благодарение на нея са получени първите разстояния до звездите. Преди тях, разбира се, е използвана за разстояния между недостъпни обекти, големи височини и т. н.
Аз разгледах съвсем житейски подобна на тази задача с един малчуган Георги от съседния блок. Излязохме да измерим практически височината на блока.
Нова задача за Георги.png
Нова задача за Георги.png (2.66 KiB) Прегледано 439 пъти

С метър и с рулетка измерихме разстоянието [tex]CA=75 m[/tex] от края на паркинга [tex]C[/tex] до основата на блока [tex]A[/tex], след това височината на Георги [tex]ED=1,5 m[/tex] и накрая разстоянието [tex]CD=2,50 m[/tex] ,
в този момент, в който Георги застана в такава точка [tex]D[/tex], че закри върха на блока [tex]B[/tex] (да не се вижда от [tex]C[/tex]).
След тези упражнения по сръчност приложихме 1. признак за подобност [tex]\triangle CAB \sim \triangle CDE[/tex] и направихме важния извод [tex]\frac{AB}{DE} = \frac{AC}{DC}[/tex],
а Георги замести с измерените числа и пресметна, че [tex]h=45 \,\ m[/tex] (Проверете! :) )
От цялата история остана доволен бай Георги, дядото на Георги, който успя да излезе за малко навън и всичко си разбра.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот KOPMOPAH » 05 Апр 2020, 14:43

Изключително ценни са такива занимания, защото дават отговор на трудния въпрос: "За какво ми е тази математика?". Разбира се, на тези, които са "узрели" за получаване на този отговор. Не знам как е в нашите учебници, но в австрийския учебник по математика има съвсем практическа задача за измерване на височина на църквата Karlskirche (Св. Карл) във Виена.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Назад към Геометрия