Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Линия в равностранен триъгълник

Въпроси, които си нямат категория

Линия в равностранен триъгълник

Мнениеот KOPMOPAH » 18 Авг 2021, 13:58

Да се намери минималната дължина на линия, свързваща две точки, принадлежащи на две от страните на равностранен триъгълник и разделяща лицето му на две равни части.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Re: Линия в равностранен триъгълник

Мнениеот Гост » 19 Авг 2021, 00:07

пробва ли координатния метод?
Гост

Мнениеот KOPMOPAH » 19 Авг 2021, 07:19

Гост написа:пробва ли координатния метод?

Не, но намерих елегантно и нагледно решение с други средства. Ако имаш решение с координатен метод - публикувай.

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Мнениеот Гост » 20 Авг 2021, 22:36

[tex]\sqrt{ \frac{ \pi }{3} }[/tex] li e?
Гост

Мнениеот Евва » 21 Авг 2021, 06:14

За [tex]\triangle[/tex]АВС получавам отговор [tex]\frac{АВ \sqrt{2} }{2}[/tex] , но може и да греша .
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Мнениеот pal702004 » 21 Авг 2021, 08:32

Не грешиш, Евва.
pal702004
Математик

Рейтинг: 1402

Мнениеот KOPMOPAH » 21 Авг 2021, 13:21

Грешиш, Евва, за пръв път няма да се съглася с твоя отговор. Колегата "Гост" преди теб е по-близо до правилния отговор.
Твоя отговор получават всички, които не виждат уловката в условието.

Аватар
KOPMOPAH
Математик

Мнениеот S.B. » 21 Авг 2021, 16:22

KOPMOPAH написа:Да се намери минималната дължина на линия, свързваща две точки, принадлежащи на две от страните на равностранен триъгълник и разделяща лицето му на две равни части.

Без заглавие - 2021-08-21T163150.356.png
Без заглавие - 2021-08-21T163150.356.png (184 KiB) Прегледано 605 пъти

KOPMOPAH търси минимална дължина на ЛИНИЯ ??? Линии има разни...
Мисля,че става въпрос за дължина на дъгата на сектора с лице равно на половината от лицето на равностранния триъгълник.
Приемам,че страната на равностранния [tex]\triangle ABC[/tex] e [tex]a = 1[/tex]
[tex]S_{ABC } = \frac{1.1}{2}\sin \frac{ \pi }{3} \Leftrightarrow S_{ABC } = \frac{ \sqrt{3} }{4} \Rightarrow \frac{1}{2} S_{ABC } = \frac{ \sqrt{3} }{8}[/tex]

[tex]S_{MNC } = \displaystyle \frac{ \pi. r^{2}.\displaystyle \frac{ \pi }{3} }{2 \pi } \Rightarrow S_{MNC } = \frac{ \pi. r^{2} }{6}[/tex]

От[tex]\begin{cases} S_{MNC } = \displaystyle \frac{ \pi . r^{2} }{6} \\ S_{MNC } = \displaystyle \frac{1}{2} S_{ABC } \end{cases} \rightarrow \displaystyle \frac{ \pi . r^{2} }{6} = \displaystyle \frac{ \sqrt{3} }{8} \Rightarrow r^{2} =\displaystyle \frac{3 \sqrt{3} }{4 \pi } \Rightarrow r =\displaystyle \frac{1}{2} \sqrt{\displaystyle \frac{3 \sqrt{3} }{ \pi } }[/tex]

[tex]l_{MN } = \frac{ \pi }{3}.r \Leftrightarrow l_{MN } = \frac{ \pi }{3}. \frac{1}{2} \sqrt{ \frac{3 \sqrt{3} }{ \pi } } \Rightarrow l_{MN } = \frac{ \pi }{6} \sqrt{ \frac{3 \sqrt{3} }{ \pi } }[/tex]
Скрит текст: покажи
Може и да греша, но така мисля :oops:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот Гост » 22 Авг 2021, 01:10

Евва написа:За [tex]\triangle[/tex]АВС получавам отговор [tex]\frac{АВ \sqrt{2} }{2}[/tex] , но може и да греша .

Ева, няма значение, напиши какво си имала предвид, ако имаш желание...
Гост

Мнениеот Евва » 22 Авг 2021, 05:08

Така зададена задачата ми прилича на тези от раздел -български език .

Аз под понятието"линия" приех -права линия .
S.B. под понятието "линия" е приела -крива линия .

Ами ,ако авторът е имал предвид -парабола ?

Тотално се обърках . :roll:
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Мнениеот S.B. » 22 Авг 2021, 07:22

Евва написа:Така зададена задачата ми прилича на тези от раздел -български език .

Аз под понятието"линия" приех -права линия .
S.B. под понятието "линия" е приела -крива линия .

Ами ,ако авторът е имал предвид -парабола ?

Тотално се обърках . :roll:

Не съм адвокат на KOPMOPAH.Той е способен сам да защити условието което е задал,но аз ще се опитам да защитя своето решение.
От условието разбрах,че става въпрос за МИНИМАЛНАТА дължина на ЛИНИЯ,която свързва две точки лежащи върху две от страните на равностранен триъгълник,така,че да разделя лицето му на две равни части.Параболата и хиперболата явно не могат да отговарят на това условие.Дали ЛИНИЯТА е част от права линия или дъга от окръжност реших по следният начин:
Без заглавие - 2021-08-22T075917.430.png
Без заглавие - 2021-08-22T075917.430.png (274.17 KiB) Прегледано 561 пъти

В първият случай се решава с подобни триъгълници:
[tex]\triangle ABC \approx \triangle MNC , \Rightarrow \frac{ S_{MNC } }{ S_{ABC } } = \frac{ MN^{2} }{ AB^{2} } \Leftrightarrow\frac{1}{2} = \frac{ MN^{2} }{1} \Rightarrow MN = \sqrt{ \frac{1}{2} } = \frac{ \sqrt{2} }{2} \approx 0,7071[/tex]
Във вторият случай се решава с кръгов сектор и аз съм го описала подробно в решението си.
[tex]l_{MN } = \frac{ \pi }{6}. \sqrt{ \frac{3 \sqrt{3} }{ \pi } } \approx 0,6732[/tex]
[tex]MN > l_{MN }[/tex], а условието е ,че се търси МИНИМАЛНАТА дължина на сътветната ЛИНИЯ
Може би това изследване трябваше да намери място в решението ми.Извинявам се за пропуска :oops:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот KOPMOPAH » 22 Авг 2021, 09:51

Линия в равностранен триъгълник.png
Линия в равностранен триъгълник.png (28.37 KiB) Прегледано 551 пъти

Ако допуснем, че червената линия е търсената (права, крива, парабола или каквато и да е друга), то при завъртане на $60^\circ$ ще получим някакъв червен многоъгълник, чието лице е половината от лицето на зеления шестоъгълник. Тогава става съвсем ясно, че линията с минимална дължина е окръжност, отбелязана на чертежа в синьо. Останалото е въпрос на техника, както е в решението на S.B.

Аватар
KOPMOPAH
Математик

Мнениеот Гост » 22 Авг 2021, 21:52

до [tex]\sqrt{ \frac{\pi }{3} }[/tex] се стига, като се вземе лицето на триъгълника за 1
Гост

Мнениеот Гост » 22 Авг 2021, 22:34

Гост написа:до [tex]\sqrt{ \frac{\pi }{3} }[/tex] се стига, като се вземе лицето на триъгълника за 1

Защо не го разпишеш подробно?
Гост

Мнениеот Гост » 22 Авг 2021, 22:42

Гост написа:
Гост написа:до [tex]\sqrt{ \frac{\pi }{3} }[/tex] се стига, като се вземе лицето на триъгълника за 1

Защо не го разпишеш подробно?

A?
Гост

Мнениеот Гост » 26 Авг 2021, 11:09

изопериметрия: [tex]L ^{2 } \ge 4 \pi A[/tex]
Гост

Назад към Геометрия