Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Насоки към построяване на геометрична фигура.

Въпроси, които си нямат категория

Насоки към построяване на геометрична фигура.

Мнениеот kazkataa » 01 Ное 2022, 10:57

Здравейте. Излезе ми и първата курсова работа. Задачата ни е да начертаем геометрична фигура. Тъй като аз не ходих на първите лекции, защото бях в чужбина, съм пропуснал много. Някой би ли ме насочил как може да се получи самата фигура, защото халхабер си нямам как ще стане това.. Търся просто насоки, подсказки и т.н. Благодаря!
Съжалявам ако темата е извън правилния форум.
Прикачени файлове
20221101_105334.jpg
20221101_105334.jpg (413.69 KiB) Прегледано 496 пъти
kazkataa
Нов

Рейтинг: 0

Re: Насоки към построяване на геометрична фигура.

Мнениеот peyo » 01 Ное 2022, 11:10

kazkataa написа:Здравейте. Излезе ми и първата курсова работа. Задачата ни е да начертаем геометрична фигура. Тъй като аз не ходих на първите лекции, защото бях в чужбина, съм пропуснал много. Някой би ли ме насочил как може да се получи самата фигура, защото халхабер си нямам как ще стане това.. Търся просто насоки, подсказки и т.н. Благодаря!

Аз съм учил техническо чертане и това го правехме на картон с линия, пергел и молив. Доста сигурен съм, че още ще мога да нарисувам тази фигура с тези размери, но не съм сигурен това на теб с какво ще ти помогне (аз няма да ти я пратя)!? Може би ти трябва нарисувана с CAD? Интересно сега студентите дали вече чертаят само с CAD програми?
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот kazkataa » 01 Ное 2022, 11:19

peyo написа:
kazkataa написа:Здравейте. Излезе ми и първата курсова работа. Задачата ни е да начертаем геометрична фигура. Тъй като аз не ходих на първите лекции, защото бях в чужбина, съм пропуснал много. Някой би ли ме насочил как може да се получи самата фигура, защото халхабер си нямам как ще стане това.. Търся просто насоки, подсказки и т.н. Благодаря!

Аз съм учил техническо чертане и това го правехме на картон с линия, пергел и молив. Доста сигурен съм, че още ще мога да нарисувам тази фигура с тези размери, но не съм сигурен това на теб с какво ще ти помогне (аз няма да ти я пратя)!? Може би ти трябва нарисувана с CAD? Интересно сега студентите дали вече чертаят само с CAD програми?

Не, не трябва да е нарисувана на CAD, а ни раздадоха чертожен лист формат А4 и на него трябва да го начертаем. До колкото разбрах уж нямало да сме чертаели на AutoCAD, а само а линия, пергел и молив, на листи.
Аз и не искам да ми я пращаш, а попитах за насоки как да се построи.. Или да се обясни, ако е възможно! Благодаря!
kazkataa
Нов

Мнениеот peyo » 01 Ное 2022, 11:39

kazkataa написа:
peyo написа:[quote="kazkataa"Здравейте. Излезе ми и първата курсова работа. Задачата ни е да начертаем геометрична фигура. Тъй като аз не ходих на първите лекции, защото бях в чужбина, съм пропуснал много. Някой би ли ме насочил как може да се получи самата фигура, защото халхабер си нямам как ще стане това.. Търся просто насоки, подсказки и т.н. Благодаря!
Съжалявам ако темата е извън правилния форум./quote]

Аз съм учил техническо чертане и това го правехме на картон с линия, пергел и молив. Доста сигурен съм, че още ще мога да нарисувам тази фигура с тези размери, но не съм сигурен това на теб с какво ще ти помогне (аз няма да ти я пратя)!? Може би ти трябва нарисувана с CAD? Интересно сега студентите дали вече чертаят само с CAD програми?[/quote]

Не, не трябва да е нарисувана на CAD, а ни раздадоха чертожен лист формат А4 и на него трябва да го начертаем. До колкото разбрах уж нямало да сме чертаели на AutoCAD, а само а линия, пергел и молив, на листи.
Аз и не искам да ми я пращаш, а попитах за насоки как да се построи.. Или да се обясни, ако е възможно! Благодаря![/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]

Аз учих техническо чертане 2 семестъра с лекции и упражнения и пак не го научих много добре. За щастие не ми трябваше след това, защото се заминавам само с програмиране оттогава. А лесно мога да те насоча: ходи на лекции и упражнения и чертай много и след много време може и да се научиш да правиш що годе сносни чертежи. А може да има и по-лесен начин, някакво видео в youtube "Научи техническо чертане за 5 минути!".
peyo
Математик

Мнениеот kazkataa » 01 Ное 2022, 11:44

peyo, Благодаря все пак за отговора. Относно лекции и упражнения, за жалост вече сме на съвсем друга тема и тази курсова работа вече тече за предаване. Правим вече съвсем различни работи.

Ще се радвам ако някой ми помогне. Благодаря!
kazkataa
Нов

Мнениеот Гост » 01 Ное 2022, 18:20

Дадени са разстояния, центрове на окръжности и техни радиуси и сегменти. Фигурата се разбива на части и се начертава.
Гост

Мнениеот ammornil » 01 Ное 2022, 20:11

Ние имахме и набор от кривки за техническото чертане.

Започнете отдолу нагоре, като си оставите място за оразмеряване. Всички размери са в милиметри, [tex]\phi[/tex] означава диаметър.

Направете две концентрични окръжности с диаметри 27 и 50 мм. После имте четири дъги с дадени радиуси, първите две се вливат във външната концентрична окръжност, а следващите две са продължения на първите две. Аз мисля, че това по-лесно ще стане с кривка или шаблон, отколкото да налучкате центровете. После има една последна дъга и остава само "гърлото на върха, в което има правоъгълник и полуокръжност, равнооталечени от очертанията на "гърлото".

За съжаление, след 20 години без практика в техническото чертане, не мога да се сетя практически съвети за намиране на центровете на окръжностите, чиито дъги се иска да изчертаете.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1776

Мнениеот kazkataa » 01 Ное 2022, 20:19

ammornil написа:Ние имахме и набор от кривки за техническото чертане.

Започнете отдолу нагоре, като си оставите място за оразмеряване. Всички размери са в милиметри, [tex]\phi[/tex] означава диаметър.

Направете две концентрични окръжности с диаметри 27 и 50 мм. После имте четири дъги с дадени радиуси, първите две се вливат във външната концентрична окръжност, а следващите две са продължения на първите две. Аз мисля, че това по-лесно ще стане с кривка или шаблон, отколкото да налучкате центровете. После има една последна дъга и остава само "гърлото на върха, в което има правоъгълник и полуокръжност, равнооталечени от очертанията на "гърлото".

За съжаление, след 20 години без практика в техническото чертане, не мога да се сетя практически съвети за намиране на центровете на окръжностите, чиито дъги се иска да изчертаете.

Благодаря. Донякъде ме светнахте, но с тия центрове ще е мъка малко. Има обозначение със R5,R34 и т.н, това пак ли е в см?
kazkataa
Нов

Мнениеот KOPMOPAH » 02 Ное 2022, 00:01

kazkataa написа:... Има обозначение със R5,R34 и т.н, това пак ли е в см?

Всички обозначения на чертежите са в милиметри. В случая е посочено, че съответните радиуси на закръгленията са $5$ или $34$ мм.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот peyo » 02 Ное 2022, 08:31

Ок, да зарежем техническото чертане и вместо това да разгледаме задачата от съвсем математическа гледна точка. Това което търсим е центровете на окръжностите.

Да намерим центъра на една такава окръжност!

Нека голямата окръжност 1 с диаметър 60 се намира в центъра на координатната система (0,0). Тогава уравнението и е:

$x^2+y^2=30^2$

Сега да намерим уравнението на още по-голямата окръжност 2 с радиус 60 която се допира до нея от ляво.

$(x-x_2)^2+(y-y_2)^2=60^2$

Заедно първото уравнение в система ще намерим точките в които се допират, но имаме прекалено много неизвестни. Трябват ни още уравнения. В точките където се допират допирателните им са еднакви и може би може да направим някакво уравнение. Но може и по лесно, защото на чертежа има едно разстояние от 34мм от центъра на Ок1 до няй-лявата точка на Ок2. И сега нещо смешно: Понеже радиса на Ок2 е два пъти по-голям от радиуса на Ок1 и те се добират, следва центъра на Ок2 лежи на окръжността Ок1. С линия и пергел просто можем да засечем точката, но да се опитаме да намерим центъра на Ок2 с изчисления:

$x_2$ координатата на центъра на Оk2 ще е $x_2=60-34=26$.

Остава да решим уравнеието за Ок1:
$y^2+26^2=30^2$

In [104]: var("x,y,x_1,x_2,y_1,y_2")
Out[104]: (x, y, x_1, x_2, y_1, y_2)

In [105]: solve(y**2 +26**2 - 30**2)
Out[105]: [-4*sqrt(14), 4*sqrt(14)]

Според чертежа интересува ни само стойността в дясно, значи:

In [106]: float(4*sqrt(14))
Out[106]: 14.966629547095765

Или Ок2 с радиус 60 се намира в точка (от нашата коррдинатна система):
(26,15)

Предполагам по подобен начин можем да намерим и центровете на останалите окръжности.
peyo
Математик

Назад към Геометрия