Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ъглополовяща в триъгълник

Въпроси, които си нямат категория

Ъглополовяща в триъгълник

Мнениеот man_utd1992 » 30 Мар 2011, 16:47

Станах 12. клас, а пък не знам как се доказва свойството на ъглополовяща в триъгълник :D
Също така ще съм благодарен, ако някой обясни как се извежда формулата, че квадрта на ъглополовящата е равен на произведението от съседните стени минус произведението на частите на срещулежащата страна. :oops:
man_utd1992
Нов

Рейтинг: 0

Re: Ъглополовяща в триъгълник

Мнениеот man_utd1992 » 03 Апр 2011, 19:18

Никой ли не знае как се доказва, че ъглополовящата в триъгълник разделя срещулежащата страна в части, които са в отношение като това на другите две страни на триъгълника ?
man_utd1992
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 03 Апр 2011, 19:48

man_utd1992 написа:Никой ли не знае как се доказва, че ъглополовящата в триъгълник разделя срещулежащата страна в части, които са в отношение като това на другите две страни на триъгълника ?

Повечето го знаят, ти знаеш ли го?
Хвани учебника за 10 клас и ще го разбереш ( въпреки, че това свойство се извежда само с подобни триъгълници)
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 03 Апр 2011, 19:49

А, и още нещо... Спокойно може да се изведе само със знания до 7 клас включително! Лека заигравка с лицата..
Както и теоремата на Питагор може да се изведе само със 7 клас.
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 03 Апр 2011, 21:07

Да, Госпожо. :D Преди има няма година ми казахте да разгледам стария форум, защото е пълен с интересни неща. И верно така беше, не сгреших, че го направих. Точно там имаше едно жестоко доказателство на Питагоровата теорема с лица.Един квадрат, чието лице беше сбор от лицата на намиращите се в него едно малко квадратче и три еднакви правоъгълни триъгълника.Много хитро беше. И то като се замисля, с тези лица май не е и с материал за 7-ми, ами с 5,6 клас.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Назад към Геометрия