alexander_ivanov написа:Такъв ли е отг.:
озн. симетралата на [tex]DC[/tex] с [tex]s_1[/tex], а тази на [tex]BC[/tex] с [tex]s_2[/tex]=>[tex]M\in s_1[/tex] или [tex]M\in s_2[/tex],[tex]M\notin AB,BC,CD,DA[/tex]
Mr.G{}{}Fy написа:А всяка една точка от диагоналите не изпълнява ли това условие?Може и да се бъркам просто вчера като постна задачата и я видях и според мен отговорът би трябвало да е всяка точка лежаща на един от диагоналите ... и за симетралите мислех да проверя но ме мързеше ...Друг е въпроса как ще се докаже,че определените точки(който там е отговорът) са единствени ...
Mr.G{}{}Fy написа:Кое? Единствеността или това,че ако лежи на диагонала... дрън дрън?Ако е това за диагонала май с два еднакви триъгълника по 2 страни и ъгъл между тях беше.Ще я видя довечера пак,ако мога да докарам още нещо
alexander_ivanov написа:прав си
док.:
лесно се док. когато М е среда на диагоналите, но когато мърдаме М от тази позиция ъглите AMB и DMC видимо намаляват или се увеличават, това също лесно се доказва=> и сборът на тези два ъгъла ще намалее=> единствено решение е М среда на диагоналите в квадрата
strangerforever написа: Дали пък няма още такива точки? :Р
ptj написа:Построяваме [tex]\Delta DCM_1 = \Delta ABM[/tex] (т.[tex]M[/tex] външна за чет. [tex]ABCD[/tex]). Четириъгълника [tex]MCDM_1[/tex] е вписан и с взаимно перпендикулярни и равни диагонали. Това е изпълнено когато едната двойка срещуположни дъги са равни, а другите се допълват до 180°. Т.е. т.М лежи на единия от диагоналите на квадрата.
П.П. Сега се сетих, че чертежа ми е познат от ученическите години.
Регистрирани потребители: Google [Bot]